Потреблението на плодове и зеленчуци ще достигне 400 млрд. евро

0

Целогодишното потребление на плодове и зеленчуци ще достигне 400 милиарда евро в следващите 10-12 години, съобщи управителят на неправителствената организация “ИнтелиАгро” Николай Вълканов, която организира днес в Пловдив второто издание на InteliFresh – форумът за реализация на плодове и зеленчуци, който среща производители с големите търговски вериги в страната, български и международни търговци, преработватели, както и с доставчици на технологии и услуги от градината до щанда.

В момента годишното потребление на плодове и зеленчуци вече се равнява на близо 250 милиарда евро, изтъкна Вълканов. Ръстът се дължи на храни, които досега са били нетрадиционни – ядки, горски плодове, някои видове плодове и зеленчуци. Само авокадото и боровинките за последните 10 г. са увеличили международната си търговия пет пъти.

InteliFresh 2019
България може да изнася дини в Западна Европа, изтъкна Рейнауд Няуйтен

През 2018 г. продажбите на български плодове и зеленчуци са нараснали с близо 50 на сто, отчетоха представители на търговските вериги “Кауфланд”, “Била” и “МЕТРО”. Младите хора са все по-загрижени за здравето си и все по-отворени към нови продукти. Нова тенденция на пазара е търсенето на замразени плодове и биологична продукция.

“Още през 2012-2013 г. видяхме, че българинът търси основно български плодове и зеленчуци и тази тенденция се развива силно оттогава насам”, казва експертът в търговията на дребно Стоян Тачев. “Българинът се ориентира към по-здравословно хранене, внимава какво яде, търси информация как са произведени зеленчуците”, допълни той . Същите наблюдения има и Георги Гърневски от “МЕТРО”.

Холандия е износител №2 на авокадо

Холандия е износител №2 на авокадо, въпреки че не го произвежда, съобщи по време на форума Инге Рибенс, която отговаря за международните връзки в холандския Център за прясна продукция. 3/4 от авокадото, което изнасяме, остава в Европейския съюз, посочи тя. Като цяло Холандия внася продукция за 7 милиарда евро, а изнася за над 11 милиарда. Едва 50 на сто от износа е собствено производство, останалото е реекспорт. Страната е най-големият износител на кромид лук. Един от ключовете за успеха на холандското земеделие е в това, че над 80 на сто от всички ферми са обединени в организации на производители. 12 от тях са в сектора на плодовете и зеленчуците, допълни Инге Рибенс.

Секторът плодове и зеленчуци у нас се развива с много бързи темпове – площите с овошки нарастват с 9% годишно от 2015 г. насам и надхвърлят 350 000 дка през миналата година. Това е безпрецедентен размер за последните 10 г., изтъкна Вълканов. Площите с череши, сливи и други са нараснали толкова много, че вътрешният пазар е станал тесен за родната продукция. В същото време вносът е много по-голям от износа, изненадан е Ари Фелдхаузен, аташе по земеделието към посолството на Кралство Нидерландия у нас.

InteliFresh-Николай Вълканов
България има потенциал за експорт на боровинки, смята Николай Вълканов

България има голям потенциал в износа на дини, това е важна ниша на западноевропейския пазар, изтъкна Рейнауд Няуйтен от Центъра за промоция на вноса в Кралство Нидерландия. Висок експортен потенциал има и производството на култивирани боровинки, каза Николай Вълканов. Ръстът в световната търговия с горския плод е 35%, а в стойността – 51 на сто, което показва, че търсенето расте по-бързо от предлагането, коментира Вълканов.

В САЩ годишната консумация на боровинки е 1,2 кг на човек годишно, докато в Европейския съюз е 150 грама. Тенденцията е до 2026 г. консумацията на европейците да се изравни с тази на американците. Българите консумират едва 40 г боровинки годишно, а в същото време имаме чудесни условия за отглеждането им. В началото на лятото предстои среща за обмяна на опит в отглеждането на боровинки между производители, търговци на посадъчен материал и холандски фирми от бранша.

Споделете.

Коментирайте

Close