Пампаска трева (Кортадерия) – особености на засаждане, зимуване и грижи

0

Пампаската трева, известна още като Кортадерия (Cortaderia) изглежда страхотно на двора или около лятната вила. По някаква причина обаче малцина я отглеждат. Нека разгледаме по-подробно това мощно и в същото време елегантно растение.

Пампаската трева е многогодишно растение от семейство Житни, което е в състояние да образува големи и дебели туфи до 3 м височина и ширина. В дивата природа тази трева расте в степите пампаси на Южна Америка и се счита за плевел.
Удължените заострени листа на растението висят под тежестта на собственото си тегло и по този начин придават на храста заоблен вид. Пампаската трева цъфти от август до замръзване с разклонени флорални съцветия в сребрист, розов или жълт цвят.

Когато купувате разсад, обърнете внимание каква точно Кортадерия ви се предлага. Женските растения не губят своята декоративност дори по време на дъждове. Мъжките с настъпването на есента избледняват.

Засаждане на пампаска трева

Красивите храсти на Пампаската трева могат да бъдат засадени през пролетта, като се започне в края на март. Колкото по-рано засадите растението, толкова по-рано то ще се вкорени. Ямата за засаждане на Кортадерията трябва да бъде по-широка от кореновата система на растението. На дъното на ямата поставете дренаж (чакъл, камъчета, счупена тухла или пясък), а върху него изсипете няколко кофи компост. Не бива да засаждате растението прекалено дълбоко, тъй като има опасност да загние.

Пампаска трева, кортадерия

Пампаската трева е чудесна декорация за всеки двор

Когато засаждате няколко растения, разстоянието между тях трябва да е около 1,5-2 м. Кортадерията се нуждае от поливане през летните месеци, тъй като именно тогава зелената маса се увеличава. Пампаската трева обича ярка светлина, но не и силните ветрове и течения. Затова, избирайки място за растението, дайте предпочитание на райони, които са на завет.

Кортадерията е чудесно растение за декорация на празни пространства, тъй като и съцветията, и тревната маса са красиви. Пампаската трева се засажда и в близост до каменни сгради. Подобно разположение има значително предимство: камъните отдават топлината си и допринасят за добрия растеж на кортедерията. Често пъти виладжиите оформят зони за отдих около високите гъсталаци от пампаска трева – поставят шезлонги и градински пейки.

Грижи за Пампаската трева

Пампаската трева може да се отглежда от семена, но при този метод на размножаване цъфтежът се наблюдава не по-рано от 5 години след посяването. Освен това има много проблеми със стратификацията (следберитбеното дозряване) на семената, така че е по-лесно да купите разсад.

Самата Кортадерия е непретенциозна и издържа както на суша, така и на висока влажност. Основната грижа за растенията е системното поливане. И трябва да запомните: колкото по-голямо е растението, толкова повече нужда има от влага. Средно за един храст Cortaderia са необходими 1-2 кофи вода на всеки 2-3 дни.

Пампаска трева кортадерия

Пампаската трева може да бъде в различни цветове

Важно е и подхранването веднъж годишно (през ранна пролет) с комбиниран минерален тор. По време на вегетационния период веднъж на две седмици също можете да подхранвате растението с азотно-фосфорно-калиев тор. Избледнелите съцветия на Сortaderia дълго време запазват декоративния си вид, така че е по-добре да ги отрежете чак през пролетта. Пак тогава трябва да отрежете и мъртвата зеленина.

Презимуване на Пампаската трева

Има мнение, че Пампаската трева не понася студ. Това не е напълно вярно. Всичко е заради повишената влажност на въздуха и почвата. За презимуването на растението ще помогне покриването му със суха трева и листа. През ноември подрежете храста с 30-40 см или завържете листата с канап, така че да не се задържа вода между тях.

Това ще улесни презимуването. След това изсипете 40 см суха зеленина и трева върху почвата около стъблата. Ако отглеждате кортадерията в по-северни райони, можете допълнително да покриете Пампаската трева с полиетилоново фолио или старо платнище. По този начин растението успешно презимува, дори ако температурата падне до –25 ° С.

Споделете.

Коментирайте

Close