Животни за 3 милиона паунда са откраднати от фермите във Великобритания

0

Селските кражби на животни, плодове и зеленчуци не са бич само за българските селяни и фермери. Колегите им във Великобритания също страдат от набезите на крадци – само за миналата година от британските ферми са били откраднати животни на стойност три милиона паунда, съобщава в. “Гардиън”.

Овце

Марк Канди със стадото си в Северен Уилтшир. Снимка: Гарет Джоунс / The Guardian

Eдин от ощетените е овцевъдът Марк Кенди, който най-напред не осъзнал, че е жертва на селски крадци. Овцете му пасат сред дърветата в селското имение на Уилтшир и в началото не било очевидно, че някои липсват. “Един ден усетих, че нещо не е наред”, казва Кенди, чието семейство се занимава с овцевъдство от пет поколения насам. “Направих грубо преброяване и стана ясно, че много от овцете ми ги няма”. Оказва се, че са изчезнали 72 овце.

Загубата на Кенди не е изолиран случай. Числата, публикувани тази седмица от земеделският застраховател NFU Mutual, разкриват, че от фермите във Великобритания през 2019 година са били откраднати селскостопански животни на стойност 3 милиона паунда.

Увеличават се мащабните кражби на овце, което ги нарежда преди кражбите на селскостопански превозни средства и машини, според застрахователя. Кражбата на овцете на Кенди е третата поред в радиус от няколко мили. Преди нея 61 овце са откраднати от ферма близо до Мелкшам, а през ноември 2019 г. от Лакок са задигнати пет овце.

Кенди трудно приема щетите – той и съпругата му Вики са работили усилено, а сега ще са им нужни поне две години, за да развият пак такова добре гледано стадо. Местните земеделски производители са създали група в WhatsApp, за да се опитат да се предупреждават един друг при опасност. Канди каза, че не вярва, че полицията е взела въпроса достатъчно сериозно. “Ако десетки хиляди паунда бяха взети от банка, полицаите щяха да бъдат навсякъде”, казва той.

Хейзъл Коулс също е пострадала от крадци. Най-напред тя не може да повярва на очите си, когато вижда, че поне 50 от овцете й изведнъж са изчезнали от нивите на фермата й в Ексмур. “Обиколих съседите, за да проверя дали са ги виждали. Може някой да е оставил портата отворена? Но, не, овцете ми просто бяха откраднати.

Първата емоция беше неверието. Това е нещо, за което сме чували в други части на страната, но не и тук”. Откраднати са и четиридесет и две овце и 10 агнета на обща стойност 6 000 паунда. Сред задигнатите животни са четири от 30-те чистокръвни Тексела във фермата. “Те са в основата на стадото и са много трудни за размножаване”, казва Коулс.

Нейното семейство гледа овце в Ексмур повече от половин век и никога досега не се е оплаквало от кражби на животни. Опитала се е да подсигури фермата си с катинари и вериги, но е сериозно притеснена. “Не мисля, че овцете са в безопасност. Би било хубаво да има повече полицейски патрули, но знам, че те нямат ресурс”.

Ребека Дейвидсън, специалист по селските въпроси в NFU Mutual, смята, че селските кражби причиняват огромни щети на фермерите. “Само до преди 10 години рядко бихме виждали кражби на повече от дузина овце, отмъкнати наведнъж. Вече редовно получаваме съобщения за 50-100 овце, които са отведени едновременно и това е пагубно за фермерите. Не става дума само за пари – “селските кражби предизвикват високи нива на тревожност у земеделските стопани, които са изграждали стадата си в продължение на много години”, казва тя.

Селските крадци стават все по-квалифицирани и организирани. Макар и късно през нощта, бързо отвеждат овцете до ремаркетата и камионите. Вероятно бандите използват откраднати овчарски кучета, за да си свършат работата. Друг проблем е, че откраднатите животни се разфасоват направо на полето, вместо крадците да си правят труда да ги транспортират и да ги крият по пътя.

Стопаните и техните семейства са опустошени, когато отиват да проверят стадата си, а намират по пасищата окървавените останки. Според застрахователните експерти, месо от откраднатите животни се продава на черния пазар и подкопава стандартите за хуманно отношение. Стопаните се опитват да се борят. Където е възможно, те пасат животните си далеч от пътищата. Някои използват устройства, които с помощта на инфрачервени лъчи изпращат сигнали до мобилните им телефони при нападение. Това обаче е скъпо, отнема време и не винаги е ефективно.

Споделете.

Коментирайте

Close