Основни правила при засаждане на рози на открито

0

Розата е едно от най-популярните цветя и има много разновидности – дългостеблена, бордюрна, стандартна, почвопокривна. Добрата роза се отличава по силните филизи и добре развитите корени.

Розите имат два периода на засаждане – есенно и пролетно. Поради климатичните особености на нашата страна, есенното засаждане е за предпочитане, защото растенията се развиват по-добре и по-бързо. Все пак ако сте решили да засади своите рози напролет, направете го рано, веднага щом времето е благоприятно за работа на открито, а именно от средата на март до края на април. Розите имат нужда от достатъчно въздух, влага и светлина, но все пак не трябва да се прекалява и да се излагат на твърде слънчево или влажно място.

Засаждане на рози

Розите трябва да постоят във вода

Час-два преди засаждането, розите трябва да бъдат натопени във вода. Не бива да се позволява на корените да изсъхнат веднага след закупуване на растението.

Ако засаждате вкоренени рози от контейнери, било то през есента или пролетта, е нужно корените се поставят внимателно в ямката, заедно с почвата от контейнера, и да се внимава да не се увредят.

Ямката, в която планирате да засадите розата, трябва да е достатъчно широка, а на дълбочина да е около 30 сантиметра, за да имат корените нужното пространство. Разровете подпочвения слой с нужните градински инструменти. Малко преди да засадите розата, скъсете корените й до 18-20 сантиметра и огледайте за остатъчни следи от нараняване. По този начин ще ускорите образуването на нови корени. След това е нужно да бъдат премахнати слабите филизи, а основният филиз трябва да се подкъси с 3 до 4 пъпки, а при храсти – 2 до 3 пъпки.

След това поставете растението в ямката, разхлабете леко корените и ги разпрострете. Смесете изкопаната почва с около 30% компост или оборска тор и после я върнете обратно в дупката. Ако градината ви е с тежка почва, може да добавите малко едрозърнест пясък или чакъл и варовик. Хванете розата и я дръжте на място, докато я покривате с почва, може да я разклатите леко, за да се разпредели по-добре пръстта. След това трамбовайте добре почвата и обилно полейте с вода.

Ако времето е по-хладно, може да положите останалата пръст на купчинка около стеблото на розата, за да я защитите от измръзване и слана. Розата изисква редовно поливане и веднъж годишно да бъде третирана със суперфосфат и оборски тор. Като всяко растение и розата минава период на вегетация. Тогава е най-добре да се внасят комбинирани водоразтворими торове за подхранване чрез листата.

Споделете.

Коментирайте

Close