Вкуси България със SlowTours.bg

Подпомагат овощарите в борбата с болестите

0

Възстановяват разходите на овощарите за борбата с болестите

Аграрното министерство разработва схема, чрез която на производителите на плодове ще бъдат възстановявани разходите за борбата с болести по овошките. „С прилагането на схемата, прогнозите ни са болестите по овошките да намалеят с 30-40%”, заяви зам.-министърът на земеделието Явор Гечев на учредителното заседание на Консултативния съвет по трайни насаждения.

Консултативният съвет има за цел да решава специфичните проблеми на сектора чрез изпълнението на Програмата за развитие на селските райони. Зам.-министър Гечев обясни, че в новата ПРСР ще има диференциране на мерките и средствата. „20% от бюджетите ще бъдат гарантирани за биопроизводство, което е и приоритет на ЕС. Ако тези пари не бъдат усвоени напълно, те ще се прехвърлят към конвенционалното земеделие”, каза Явор Гечев.

Строят магистрални съоръжения за напояване

Аграрното министерство ще намали риска от загуба на средства по ПРСР като разработи  пет или шест национални проекта за магистрални съоръжения за напояване. Идеята е да бъдат разположени в различни райони на страната, за да може в следващия програмен период да се продължи с изграждането на цялата поливна инфраструктура. Държавата е длъжна да осигури поливна вода без надценка и с минимални разходи за използване”, каза зам.-министър Гечев.

Споделете.

Коментирайте

Close