Вкуси България със SlowTours.bg

Остава наредбата за сирене с растителни мазнини

0

Наредбата за сирене с растителни мазнини няма да отпадне

Наредбата, която регламентира производството на сирене с растителни мазнини и гарантира, че то е произведено само от чисто краве мляко, няма да отпадне. Контролните органи и занапред ще проверяват дали се спазват основните изисквания към млечните продукти в мандрите.

Изработени са и нови механизми, чрез които млекопреработвателните предприятия ще се контролират. Те ще гарантират, че сирене с палмово масло няма да се продава като сирене от краве мляко, съобщи аграрният министър Димитър Греков пред Нова телевизия, цитиран от farmer.bg.

Преработвателите обжалваха в съда наредбата за сиренето с растителни мазнини

В началото на април т. г. Върховният съд постанови, че част от текстовете в наредбата за млечните продукти са дискриминационни. Мотивът бе, че тези изисквания задължават преработвателите да предупреждават контролните органи половин година преди да стартират производство на млечни продукти с растителни мазнини.

Целта на правилата бе да се прекрати практиката имитиращите продукти с растителни мазнини да се продават като истинско сирене и кашкавал в магазините. Това заблуждава купувачите, макар цените на тези храни да са двойно по-ниски, отколкото на произведените от сурово мляко.

Преработвателите обжалваха наредбата в съда, тъй като обявиха, че заради 6-месечното изискване за предупреждение, не могат да сключат договори за доставка.

Споделете.

Коментирайте

Close