Пороите провалят реколтата, пръскайте веднага!

0

Реколтата от плодове и зеленчуци е под въпрос в регионите, където паднаха обилни валежи. Пръскайте незабавно с препарати, за да предпазите от болести пипера, патладжана, доматите, тиквичките и ябълките, съветва агрономът Красимир Кумчев, собственик на “Епъл консулт”.

При нас в село Трилистник, Пловдивско, за три денонощия паднаха 130 литра дъжд на квадратен метър, показват данните от метеорологичната станция в стопанството ни. За сравнение, в България годишното количество валежи е 580 литра на квадрат. След толкова влага и на фона на увредената от бурята листна маса има огромен риск от развитие на гъбни и бактериални болести като бактериоза при зеленчуците и струпясване по ябълките“, каза за Agronovinite.com Красимир Кумчев.

Той препоръчва веднага, щом е възможно, стопаните да влязат в градините и да започнат пръскане. При буря листата на зеленчуковите растения се нараняват, а влагата и високите температури създават предпоставки за бактериални заболявания. При бактериозата листната петура се нарушава, листата окапват и болестта може да унищожи реколтата изцяло, обясни Кумчев.

Агрономът съветва пиперът, доматите, тиквичките и патладжанът да се пръскат с медсъдържащи препарати против бактериози, като добро решение са “Фунгуран” и “Шампион”.

Валежи реколта

Проливните дъждове може да унищожат реколтата в много региони

Заради обилните валежи, ябълките са застрашени от струпясване – икономически най-значимата болест при тези плодове. Критичен е периодът април-май, но е възможна и късна проява на фона на проливни дъждове, обясни Кумчев. По думите му, болестта се причинява от гъбите Venturia inaequalis, чиито аскоспори буквално гърмят при високи температури и влага по листната маса.

Струпясването по ябълката може да унищожи реколтата на 100%. Силно нападнатите пло­дове се деформират и напукват. По напълно оформените плодове на ябълката преди узряването се образуват ситни петна. Най-подходящият препарат против струпясване по ябълките е “Скор”, тъй като “хваща” болестта 92 часа назад, съветва Красимир Кумчев. Той препоръчва на стопаните да използват за пръскане делтапланери и вертолети, ако в насажденията е невъзможно да влезе трактор. Това е извънредно пръскане и не отменя редовното третиране на ябълките с препарати за растителна защита .

Споделете.

Коментирайте

Close