Вкуси България със SlowTours.bg

Как да предпазим реколтата от болестта Картофена мана по доматите

0

Болестта Картофена мана по доматите може напълно да унищожи реколтата от средно ранното и особено от късното полско производство.

Phytophthora infestans е гъбата, отговорна за причиняването на една от най-важните в икономически план болести при растенията – Картофената мана.  Патогенът атакува вегетативните части на растенията – листата, листните и плодните дръжки, както и стъблата, а в по-късните фази от развитието на доматите – и зелените плодове.

Воднисти зелени петна – така се определят първите признаци за наличие на картофена мана по доматите. Появяват се по периферията на листата и по най-долната част на растението. Нарастват бързо, а в резултат листата увяхват и впоследствие изсъхват.

Кафяви пръстеновидни петна се появяват по дръжките и стъблото, в резултат на което растителните части изсъхват. По зелените домати се образуват твърди и грапави петна, от които резултатът за растението също е фатален. Плодовете на доматите, които вече са навлезли във фаза узряване са устойчиви на патогена.

Едно от най-важните неща, за да предпазите своите растения от картофена мана е честата профилактика. Необходимо е да се спазва сеитбообращението и да се пръска навременно и редовно с контактни фунгициди.

Първото пръскане трябва да се извърши до 12 дни след разсаждането на разсада. То е от изключително значение за редуциране на голям брой зарази. Препоръчва се да се използват следните контактни фунгициди: Шампион ВП – 0,15%, Фунгуран 0Н 50 ВП – 0,15%, Дитан М-45 – 0,2%, Полирам – 0,2%.

Ако забележите първите признаци от болестта е необходимо да изкорените болните растения и да пръскате със системни фунгициди като: Акробат плюс ВГ – 0,2%, Верита ВГ – 0,15%, Винкер ВГ – 0,2%, Корсейт М ДФ – 0,25%, Купросейт 45 ВП – 0,3%, Ридомил голд МЦ68ВГ – 0,25%, Икуейшън – 0,04% и др.

Някои от посочените по-горе препарати могат да бъдат ефикасни срещу алтернария (кафяви листни петна) по доматите. Дитан ДГ – 0,2%, Полирам – 0,2%, Акробат плос ВГ – 0,2%, Косейт М ДФ – 0,25% са добър избор. За да предотвратите появата на резистентност на патогена към използваните фунгициди е необходимо да редувате препаратите.

Споделете.

Коментирайте

Close