Вкуси България със SlowTours.bg

Превеждат 455 млн. лв. по зелените плащания

0

До края на седмицата ще бъдат преведени 455 млн. лв. на над 49 000 земеделски производители по зелените плащания, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева в Русе. Една от целите на Общата селскостопанска политика (2014-2020 г.) е подобряването на екологичните параметри на земеделските земи чрез въвеждането на задължителен компонент „екологизиране“ на директните плащания.

Поддържането на екологичния баланс у нас се извършва чрез прилагането на т. нар. „зелени директни плащания“. Бюджетът за миналогодишната кампания, определен за зелени плащания, бе в размер на 30% от тавана за директните плащания или близо 464 млн. лева.

По думите на министър Танева, в хода на Кампанията по директни плащания на площ има заявени над 2 213 000 хектара площи за подпомагане, над 62 330 са кандидатите към момента, като 33 хиляди от заявленията са приключени. Тя подчерта, че темпът на заявените площи и на подадените заявления тази година е по-висок от този през 2014 г. и 2015 г.

„Предстои да актуализираме базата данни с правни основания, което дава възможност да се заявяват площи за подпомагане с общинския поземлен фонд и държавния поземлен фонд, чиито процедури приключиха след 15 февруари 2016 г. Целта е да дадем максимална възможност на животновъдите да заявяват площите си“, каза още министър Танева.

„Следващата година ще повишим административния капацитет на службите по земеделие, така че да разполагат с по-добра техника, която да обслужва по-бързо земеделските производители“, уточни Десислава Танева.

Министър Танева присъства на официалното откриване на реновирания офис на Общинска служба „Земеделие” в село Иваново, област Русе и на откриването на обновеното читалище „Христо Ботев – 1927г.” в село Новград. „Читалищата са единствените места за социален живот в нашите села“, каза още тя. Читалището е рехабилитирано и модернизирано по Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г. В село Ценово, министър Танева взе участие и в официалната церемония по откриването на „Парк за отдих в с. Ценово” по проект „Красива България”.

Споделете.

Коментирайте

Close