Вкуси България със SlowTours.bg

През март засаждаме вкоренените и облагородени лози

0

Реновирането на телените консктрукции в лозето и опорите на асмите продължава и през март. При чашовидно отглежданите лози се слагат дървени колове, които служат за опора. Предварително се накисват в 5% разтвор на син камък. Този метод предпазва от загниване.

Резитбата е редно да бъде към края си по това време на годината. Тя трябва да завърши преди сокодвижението да е започнало. Заедно с резитбата на лозята се изнасят и отпадналите пръчки, което от своя страна ще забърза навременната обработка на почвата. Необходимо е да се направи подробен оглед на растенията и специално техните пъпки за следи от измръзване и загниване. В случай че има такива следи е редно да се направи коригираща резитба.

Всичко това налага да се направи и първата пролетна обработка на почвата, която следва да бъде свършена непосредствено след края на резитбата и изкарването на пръчките. Обработката се налага, защото почвата е утъпкана от резачите, а освен това, с нея се премахват и плевелите, които поникват  към края на зимата. Лозята, отглеждани без напояване, могат да бъдат третирани с азотни торове.

Когато времето се затопли и е подходящо за работа на открито трябва веднага да се направят маркировки за всяка лоза, в случай че сте се захванали с ново лозе.

В Южна България започва засаждането на вкоренени и облагородени лозички. Това е възможно и в северните части на страната, в случай че месецът е топъл и климатичните условия го позволяват. Колкото по-рано, толкова по-добре.

Празните бурета трябва да се измият внимателно и старателно и да се отпушат със сяра. Добре е да се съхраняват в проветриви и сухи помещения. Ако не се погрижите добре за буретата, рискувате те да съсипят идната реколта и да вкиснат виното.

Не само буретата, но и използваните съдове за ферментация на виното през есента също имат нужда от измиване, отпушване и изсушаване.

Споделете.

Коментирайте

Close