Вкуси България със SlowTours.bg

Животновъди: протестите са политическа акция преди изборите

0

Представители на животновъдни организации от Югозападна България се обявиха против планираните нови фермерски протести и заявиха, че не желаят да бъдат използвани за постигане на политически цели в навечерието на парламентарните избори. Против начина, по който се организират земеделските протести, се обявиха и фермери от районите на Нова Загора и Сливен.

Животновъдите от Асоциация за опазване и развъждане на местна дългокосместа коза, Национална асоциация на животновъдите и земеделците 2012, Сдружение „Сандански 2005“ и Сдружение „Пирин 2009“ излязоха с открито писмо до министъра на земеделието и храните проф. Христо Бозуков, в което категорично се обявяват против „провокациите и политическия натиск“, който се налага над МЗХ.

Публикуваме писмото на животновъдите без редакторска намеса:

„Г-н Министър,

Приемете нашата подкрепа към Вашите действия, за това, че отворихте вратите за преговори на браншовите организации, като вдигнахте информационната бариера и откликнахте на сигналите на фермерите за получаването на пълна прозрачност относно действията на администрацията.

За това категорично се обявяваме против провокациите и политическия натиск, който се опитват да Ви налагат.

Съгласни сме с Вас, че жизнени за стопаните решения трябва да се вземат в хода на спокоен диалог от двете страни. Изходът от проблемите ни не може да бъде намерен със стачки и блокади. Изразяваме своето несъгласие към предвидените протестни действия на 24.03.2017 г. в Благоевградска област.

Не желаем да бъдем използвани от представителите на Обединени Български животновъди – Бойко Синапов, Юлия Коюнджийска и Дарина Шишкова.

Не желаем да бъдем използвани за чисто политически действия и интереси точно преди провеждането на парламентарните избори.

Сдружение „Сандански 2005“
Сдружение „Пирин 2009“
Асоциация за опазване и развъждане на местна дългокосместа коза
Национална асоциация на животновъдите и земеделците 2012“.

Писмото е подписано лично от Велин Мицев, председател на Сдружение на животновъдите от Югозападна България.

Междувременно по обяд днес демонстранти блокираха главен път Е-79 в района на благоевградското село Железница, в близост до изходния пункт към Гърция – Кулата-Промахон. На фона на засилено полицейско присъствие движението в участъка бе спряно за кратко. Тютюнопроизводители и животновъди блокираха движението към Гърция и край Свиленград.

Пчелари, биопроизводители и фермери от Русенско излязоха на протест на ГКПП „Дунав мост“. Основните искания са за изплащане на закъснелите от миналата година субсидии. Земеделските производители искат незабавно изплащане на всички средства по мярка 10 „Агроекология и климат“, мярка 11 „Биоземеделие“ и 214 „Агроекология“. Фермерите заплашват с ежедневни протести.

Споделете.

Коментирайте

Close