Вкуси България със SlowTours.bg

Производството на вино у нас скочи със 7% на фона на спад в цяла Европа

0

Производството на вино в България за пазарната 2021/2022 г. е 884 хиляди хектолитра, като увеличението е с около 7 на сто. Позитивната новина идва на фона на драстичен спад в целия Европейски съюз, като в някои страни той достигна 25-26 на сто.

Производството на вино в ЕС – включително вино и мъст – през 2021 г. (2021/2022 пазарна година) се очаква да бъде 147 милиона хектолитра. Това е с 13% по -ниско от производството през 2020 г., което е спад с 23 милиона хектолитра, показват данните на Европейската комисия, базирани на прогнозите за реколтата, предоставени от държавите -членки.

Производството на вино намалява заради неблагоприятните климатични условия в Европа

Неблагоприятните метеорологични явления през пролетта и лятото, редуващи се от замръзване до наводнения и болести по лозата, са имали сериозно въздействие върху реколтата от вино през 2021 г.  С прогнозно производство от 44,5 милиона хектолитра (спад от 9 %), Италия ще остане най -големият производител в ЕС, следвана от Испания (39 милиона хектолитра, спад с 15 %) и Франция (33,3 милиона хектолитра, спад от 27 %).

вино и гроздова мъст в ЕС

Производство на вино и гроздова мъст в ЕС

Производството на тези три държави-членки, които съставляват почти 80 % от производството на ЕС, се оценява на 117 милиона хектолитра през 2021 г., което е с 23 милиона хектолитра по-малко (-17 %) в сравнение с производството им през 2020 г. на 140 милиона хектолитра,

Франция е трета по производство в Европейския съюз след Италия и Испания

Франция, която е изпреварена от Италия като най -голям производител на вино в ЕС от 2016 г., за първи път ще се класира на трето място (след Испания). Германия и Португалия ще увеличат производството си съответно с 4 % и 1 % през 2021 г. Някои държави членки в Източна Европа (България, Чехия, Унгария, Румъния, Словакия), въпреки че произвеждат по -малки обеми, показват възходяща тенденция, обобщават от Европейската комисия.

България е с по-малки обеми от вино, но отчита възходящ тренд

При относително малък обем реколтата през 2021 г. ще бъде с 11 % по-ниска от средната стойност за последните 5 години, но все пак по -висока от реколтата от 2017 г., когато бяха отчетени 144 милиона хектолитра – най-ниските нива за последните 20 години.

Амплитудата на производствените вариации се увеличава от година на година. В продължение на почти 10 години производството на вино варира в много по-големи пропорции, отколкото през предходното десетилетие. Тази нестабилност в произведените обеми изглежда е пряко следствие от големите климатични опасности, които са все по-малко предвидими и все по -чести.

Споделете.

Коментирайте

Close