Вкуси България със SlowTours.bg

С 3 млн. лева ще бъде подпомогнат птицевъдният сектор

0

С 3 млн. лева ще бъде подпомогнат птицевъдният сектор. Увеличен е бюджетът по схема „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците“.

„Намерихме свободен ресурс, който успяхме да включим към схемата за хуманно отношение към животните и секторът ще бъде подпомогнат“, коментира заместник-министърът на земеделието доц. д-р  Крум Неделков по време на среща със Съюза на птицевъдите.  Представителите на организацията посочиха, че ситуацията в сектора е сериозна, като негативно влияние оказва както цената на царевицата и пшеницата, така и разходите за ток на индустрията, а продукцията много често се реализира под себестойността й.

Към момента няма проблем с ликвидността, защото предприятията взимат кредити, посочиха от Съюза на птицевъдите. Има сигнали, че по-малки фирми вече имат трудности, а по-големи са принудени да освобождават резерви, за да покриват разходите си.

По време на срещата бе обсъдено и възстановяване на мониторинга и контрола на яйца, птиче месо и субпродукти при вътрешната търговия с Полша по отношение на болестта Салмонела. От браншовата организация посочиха, че имат съмнения за внос на месо със съмнително качество, което е и на дъмпингови цени. Те считат, че това е предпоставка и за развитие на сивия сектор. Българските предприятия са взели всички мерки, за да гарантират качеството на продукцията, като в повечето имат собствени лаборатории.

Доц. Крум Неделков информира, че е подготвен доклад до министъра на земеделието за промяна в структурата на бюджета на Българска агенция по безопасност на храните. По този начин ще бъдат осигурени 3,5 млн. лева необходими за обезщетение на стопани за принудително умъртвяване на животни с цел ограничаване на инфлуенца. Средствата не са били предвидени в бюджета на БАБХ за 2021 г. и до момента не е било възможно изплащането на обезщетения към стопаните.

 

Споделете.

Коментирайте

Close