Протестиращи продаваха домати по 1 ст./кг (ВИДЕО)

0

Зеленчукопроизводители протестират в цялата страна

Фермери продаваха домати на цени от 1 до 5 стотинки в знак на протест срещу ниските изкупни цени. Така хората се надяват да привлекат вниманието на управляващите, които да започнат да ценят труда им.

Зеленчукопроизводители протестират в цялата страна против нерегламентирания внос на зеленчуци у нас и ниските изкупни цени на зарзавата. В района на Сандански и Петрич стотина души изсипаха 100 кг домати на главен път Е-79 и блокираха движението за около половин час, след което бяха разгонени от полицията. Накрая протестиращите запалиха чучело, символизиращо българския земеделец и заявиха, че всички ще се запишат като безработни в бюрата по труда. Част от продукцията си производителите дариха на социални институции в Сандански.

Утре от 13,30 стопаните отново ще излязат и ще блокират главния път.  Те са категорични, че до последно ще отстояват исканията си, докато не бъдат чути.

Зеленчукопроизводители от Русенско заплашиха с блокада на Дунав мост

Зеленчукопроизводители от Русенско заплашиха с блокада на Дунав мост в сряда. Те дадоха ултиматум на правителството до вторник вечерта, за да предприеме конкретни стъпки в защита на българските плодове и зеленчуци.

На пазара в Сливо поле се събраха над 50 зеленчукопроизводители, които протестираха срещу ниските изкупни цени на българската продукция. Хората изсипаха на земята щайги с домати, краставици, зеле, дини и кайсии.

Зеленчукопроизводители искат дотации на килограм продукция

„Земеделието ни е в крах. Тая година ще хвърляме домати, но ще дойде време ще хвърляме и гранати”, закани се Юсеин Делибрямов. Красимир Моллов пък настоя да има дотация за плодовете и зеленчуците по 40-50 ст за килограм. “Вместо да гонят хората по тържището за касови апарати, да засилят контрола по  границата”, каза той.

Споделете.

Коментирайте

Close