Вкуси България със SlowTours.bg

Работниците в свинеферми – без право на лов, риболов и билкарство

0

Работниците в свинеферми да нямат право да ходят на лов, да ловят риба и да събират билки и трюфели, са част от правилата за предпазване на стопанствата от Африканска чума по свинете.

Работниците в бялата производствена зона трябва да декларират още, че няма да отглеждат свине в лично стопанство, посочи доц. д-р Георги Желев от катедрата по епидемиология и заразни болести в Тракийския университет в Стара Загора в онлайн семинара “Aфриканска чума по свинете. Мерки за превенция и предотвратяване разпространението в свиневъдните стопанства”, организиран от Националната служба за съвети в земеделието.

Други мерки за предпазване на свиневъдните комплекси от заразата са работниците да не участват в дейности по клане и преработка на месо от диви свине, да не посещават други обекти за отглеждане на свине или кланици, извън тези на своето предприятие, да не участват в дейности, в които има контакт със домашни свине от други стопанства – почистване на обори, кастриране и клане на домашни свине, допълни Снежана Йорданова от свиневъдния комплекс “Агро Сип”.

“Въпреки привидното спокойствие с липсата на нови огнища на АЧС по свинете в индустриалните свинекомплекси, опасността не е преминала, а е надвиснала като постоянен риск над свиневъдната индустрия”, подчерта доц. Желев. Той напомни, че фермите трябва да са добре оградени, а около оградите им да няма гъста растителност. Стопаните трябва да внимават и с дивите хищници и мършоядни животни като лисици, чакали, свраки, сойки, врани, гарвани, скитащи кучета, които имат контакт със селските сметища и с изхвърлени умрели животни, тъй като те механично пренасят заразата.

Междувременно на заседание на Министерския съвет е приет План за предотвратяване разпространението на Африканска чума по свинете в България за периода 2021-2023 г. Мерките, заложени в плана, са продължение на пакета от дейности, прилагани през 2020 г., посочиха от дирекция “Политики по агрохранителната верига” в аграрното министерство. Предстои планът да бъде публикуван на интернет страницата на МЗХГ.

Споделете.

Коментирайте

Close