Вкуси България със SlowTours.bg

Овцевъдите без регистрация по чл. 137 губят право на финансиране

0

Овцевъдите, които нямат регистрация по чл. 137 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност, нямат право на финансиране по инвестиционните мерки на ПРСР и държавните схеми за подпомагане, но могат да загубят достъп и до преходната национална помощ и обвързаната подкрепа.

Симеон Караколев

Симеон Караколев
Сн. agro.bg

Не се знае кога ще бъдат наложени и такива ограничения, предупреди съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна организация (НОКА) Симеон Караколев. „В момента нашите стопани без удостоверение по чл. 137 не могат да кандидатстват по мярка 4 на ПРСР, нито по мерки за повишаване на биосигурността на стопанствата. Не могат да заявят финансиране за доилни агрегати, вани за съхранение на мляко или каквото и да е оборудване.

Не се знае докога ще имат право на обвързана подкрепа или преходна помощ“, коментира Караколев и призова овцевъдите и козевъдите час по-скоро да направят регистрацията си. Той помоли органите на Българската агенция по безопасност на храните да подканват и да напомнят на животновъдите, че трябва да се регистрират и да им съдействат за оформянето на документите.

Срокът за регистриране по чл. 137 изтече преди 2 години, но процесът се забави заради законови спънки, породени от смесването на Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за устройство на територията. Междувременно, по настояване на браншовиците, бяха направени промени, а условията – облекчени. Въпреки това и до момента над 5000 животновъдни ферми нямат необходимата регистрация, а по данни на БАБХ езва 500-600 обекта са преминали през процедурата.

Споделете.

Коментирайте

Close