Вкуси България със SlowTours.bg

Розопроизводителите получиха за пръв път субсидии за зимно пръскане

0

Над 3,3 млн. лв. субсидии са преведени на производителите на маслодайна роза за зимни пръскания. Те получават за пръв път финансова подкрепа за растителнозащитни дейности.

Подпомагането е по схемата “Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период“, прилагана през 2020 г. Субсидии са преведени на общо 3 263 стопани, които отглеждат още трайни овощни култури, ягоди и малини.

Финансовата помощ е до 270 лв./ха с ДДС. Тя покрива направените разходи за зимните пръскания, които се прилагат в периода след преминаване на студовете до набъбване на плодните пъпки. Средствата се изплащат само за препарати, закупени от лицензиран представител или фирма. Другото изискване е те да са включени в публичния регистър на БАБХ за разрешените за употреба продукти за растителна защита.

По предложение на бранша миналата година аграрното министерство пренотифицира държавната помощ и беше увеличен и бюджетът по схемата с 8 млн. лв. до 30 млн. лв. за периода на прилагането й до края на 2022 г. С решение на ЕС, разпределеният ресурс на ДФЗ по схемата за тази година е 6 млн. лв. Неусвоените средства ще бъдат разпределен през есента. Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните насаждения.

Споделете.

Коментирайте

Close