Вкуси България със SlowTours.bg

Розопроизводителите изкореняват градините с рози, държавата ги описва

0

Розопроизводители в Карловско изкореняват маслодайните рози заради ниската изкупна цена на килограм розов цвят. Те поискаха помощ от държавата, иначе са заплашени от фалит.

Държавата започна идентификация на розовите насаждения

Докато зрее напрежение в Розовата долина, държавата започна идентификация на насажденията от маслодайна роза в страната. Тя се пррави във фенофаза „цъфтеж“ в началото на кампанията по розобера.

Проверките се извършват на място в присъствието на собственика на масива от комисии с представители на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, Института по розата и етерично маслените култури и служители от Областните дирекции „Земеделие“.

Целта е да се установи видът на насажденията, колко от площите са засадени с Rosa damascena и колко с Rosa alba и да се запази качеството на българското масло. Идентификацията стартира от Южна България и ще продължи до средата на месец юни.

Едни от най-големите производители на рози от карловското село Богдан – Зорница и Илия Ранчеви, изкорениха с багер над 25 дка дългогодишни масиви със сорта Роза дамасцена. До момента фамилията е вложила 50 000 лева за обработката на розовите градини. „Розопреработвателите ни предлагат около 2-2,10 лева на килограм цвят. Това означава, че работим на нула, без да слагаме нашия труд, осигуровки, данъци и всичко, което е задължително. На ръба на оцеляването сме“, казва Ранчева пред Pbnovini.com.

Друг проблем е липсата на работници, които да събират розовия цвят. “Нямаме работна ръка или и да имаме трябва да им платим 0.70 лв. Едва ли някой ще се съгласи да бере за толкова”, казва Ранчева. “Нашите предци са я съхранили стотици години и на нас се пада честта да я унищожаваме”. Семейството смята, че без помощта на държавата отрасълът е обречен. Розопроизводителите се борят за обвързано подпомагане на килограм произведен цвят, а не както е както е досега на декар.

“Не може компромисът да бъде изцяло за сметка на розопроизводителя. Трябва да се постигне такава изкупна цена, която да удовлетвори както розпроизводителите така и преработвателите”, казва председателя на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България Христо Николов. До дни ще започне кампанията по прибиране на розовия цвят. По думите на Николов повечето розопроизводители няма да започнат да берат розите, ако изкупната цена падне под 2,50 лева за килограм.

Споделете.

Коментирайте

Close