Kinto

Само 6% от българските фермери са на възраст под 35 г.

0

Едва 6,4 на сто от българските фермери са на възраст под 35 години. Това показват данните в специалния доклад от 2017 г. на Европейската сметна палата. Според документа, българските фермери на възраст от 18 до 44 г. са 49 980. Броят на земеделските стопани от 35 до 44 г. е 13,2%, от 45 до 54 г. са 18,5%, делът на фермерите от 55 до 64 г. е 25,2%, а най-голям е процентът на земеделците над 65 г. – повече от 36,7%.

Обезлюдяването и отливът на млади хора от селските райони, както и застаряващото население в селското стопанство, са сериозни предизвикателства пред развитието на сектора. Предложението на Европейската комисия за бъдещето на ОСП след 2020 г. поставя обновяването на поколенията в земеделието и навлизането на млади хора в сектора като приоритет на новата ОСП.

Първият по рода си Национален форум на младите фермери, който ще се проведе на 20 април от 14 часа в Аграрния университет в Пловдив, има амбицията да започне дискусията на национално ниво за бъдещето на политиката към младите фермери и обновяването на сектора, като адресира основните предизвикателства, свързани с:

  • достъп до обработваема земя и кредит
  • проблеми при наследяване
  • финансиране по линия на ОСП и инвестиционна подкрепа
  • иновации и нови технологии в земеделието
  • предприемачество и бизнес развитие
  • изграждане на умения, трансфер на знания и достъп съветнически
    услуги
  • ограничаване на миграцията към градските зони и подобряване качеството на живот в селските райони

Националният форум на младите фермери е съвместна инициатива на Аграрен университет Пловдив, Министерство на земеделието, храните и горите, EНП, Национална служба за съвети в земеделието и Асоциацията на земеделски производители в България под мотото “Предай нататък”. На събитието ще се проведе и церемонията по награждаването на победителя в „Национален конкурс за млади фермери 2018“. Можете да изтеглите Програма за форума от тук.

Споделете.

Коментирайте

Close