Вкуси България със SlowTours.bg

Семена от стари сортове тръгват на четири гуми из Европа

1

Керван с традиционни семена ще обиколи Гърция, Италия и Франция

Застъпници за запазване на разнообразието от традиционни сортове растения ще обиколят няколко държави в Европа в рамките на международната инициатива за свободната размяна на семена International Solidarity Caravan for Seed Freedom. Земеделски производители, музиканти, художници и хора от различни култури и религии ще тръгнат от Гърция и ще преминат през Италия и Франция с коли и автобуси със семена, съобщи www.peliti.gr. Така те се обявяват против глобалния контрол над храните чрез ограничаване на свободната размяна на семена.

Идеята за пътуващия керван е на гръцки фермери от център Пелити, които организират традиционна безплатна размяна на семена всяка първа събота след Великден в село Месохори, община Паранести. В инцитиативата се включват още Глобалното движение за свободна размяна на семена (Seed Freedom Global Movement), движението Навдания (Navdanya Movement), чието име означава “девет семена”, асоциацията “Кокопели” (Kokopelli). Те са разтревожени от обсъждания в ЕС нов регламент за семената, който да обяви за незаконно отглеждането на култури извън списък с одобрени семена.

Ако се въведе списък на ЕК с одобрени семена, той ще обслужва големите корпорации

“Този списък в момента е 60% доминиран от големите корпорации като Monsanto, Astra Zeneca, Bayer, Syngenta и други. Това ще  направи невъзможна свободната размяна на семена между любители градинари, защото тя ще бъде приравнена с продажбата, която пък изисква даващата страна да е лицензиран производител”, коментира в интервю пред Agronovinite.com д-р Катя Узунджалиева, член на фокус групата European Innovation Partnership по генетични ресурси при дирекция „Селско стопанство и развитие на селските райони“ към ЕК и на работната група по опазване на диви родственици на културните растения към ECPGR.

По думите й, ако новият регламент се въведе, “голяма част от местните, старите и фермерските сортове и разновидности растения, които до голяма степен се пазят от дребни производители и частни стопани, ще бъдат обречени на изчезване, защото регистрацията им ще бъде изключително затруднена. А ако не са регистрирани, семената им не може да се продават, подаряват или разменят.”

Земеделски производители и природозащитници от Европа са много притеснени за бъдещето на свободната размяна на семена. “Когато европеският фермер загуби правото си да произвежда, разменя и продава своите собствени семена, потребителите няма да имат достъп до многообразие, здравословна и безопасна храна.

Демокрацията е под заплаха.Когато тези закони се прилагат в Европейския съюз, не само свободата и демокрацията на всички страни по света са изложени на риск, но ще бъде изтрита и цялата история на селското стопанство”, казват инициаторите на International Solidarity Caravan for Seed Freedom.

Semena

Те настояват да продължат създаденото от своите баби и дядовци. “Искаме да защитим нашите деца, да запазим биоразнообразието, за да можем да продължим да избираме храната си. Семената трябва да може да се разпространяват и да се адаптират при различни почвени и климатични условия”, добавят земеделските производители.

На 26 април център Пелити в Гърция организира за 14-ти път националната борса за безплатна размяна на семена от местни сортове. На другия ден от село Месохори ще тръгне керванът със семена, автобуси и автомобили на хора, които милеят за опазването на биологичното разнообразие. На 28 април те ще пристигнат в Анкона, Италия, на следващия ден ще се включат във фестивала Seed and Food Freedom във Флоренция. В дните до 4 май ще обикалят Франция и ще участват в Европейския фестивал на семената, организиран от Кокопели в Le Mas d’Azil. През всички градове и села, през които преминат, те ще предадат своите послания за опазването на семената. Който иска да участва, може да се регистрира на имейл [email protected]

Споделете.

1 коментар

  1. Йордан on

    Monsanto, Astra Zeneca, Bayer, Syngenta и други да си ядат боклуците и да хранят малоуните си подръжници,а ние ще си произвеждаме каквото искаме и ще ядем нашето,произведеното в България!!!!!!!!Крайно време е да вземем пример от унгарците! Майната му на ЕС и на американските бандити!!!!!

Коментирайте

Close