Шест необичайни начина за отглеждане на краставици в двора или на балкона

0

Краставици могат да се отглеждат по различни начини, според това с какво пространство в двора или на балкона разполагаме, имаме ли достатъчно земя, ще сеем ли първо разсад или направо ще отглеждаме краставици на открито. Ето няколко необичайни способа за отглеждането на популярния зеленчук.

Отглеждане на разсад за краставици в яйчени черупки

Някои сеят семената на краставиците направо на открито, но други предпочитат първо да отгледат разсад и след това да го засадят в градината. За да не се наранят коренчетата на разсада по време на разсаждането (в този случай се осигурява почти 100% оцеляване), всяко семе трябва да бъде засято поотделно. Но откъде да вземем толкова много специални саксии за разсад? Вместо това можем да използваме яйчени черупки. Събираме ги през зимата като не забравяме, че след като счупим яйцето трябва добре да измием черупката отвътре и да я изсушим. Така можем без проблеми да ги съхраним до пролетта.

Разсад в яйчени черупки

Семената от краставици могат да се засеят в яйчени черупки

Напълнете черупките с почвена смес за разсад и пуснете вътре семето. Когато дойде време да засадите разсада на постоянно място, направете малка дупка в долната част на черупката и без да я чупите засадете разсада в градината.

Отглеждане на разсад за краставици в торфени блокчета

По-опростен, но по-скъп (това е единственият му недостатък) метод за отглеждане на разсад от краставици е в торфени блокчета. Тази модерна версия е предназначена за онези хора, които не разполагат с много свободно време.

Разсад в торфени блокчета

Отглеждането на краставици в торфени блокчета е за хора с малко свободно време

Торфените блокчета се поставят върху палет, добавя се вода, и се изчаква около 20 минути, докато те увеличат обема си около 5 пъти. След това сложете семе в торфената смес и покрийте. Поливайте сместа от време на време, като внимавайте торфената смес да не изсъхне, защото тогава слабите кълнове могат да умрат от липса на влага. При пресаждането в почвата обвивката на торфеното блокче не се налага да бъде премахната, защото корените на растящите растения лесно пробиват през нея.

Отглеждане на краставици в бъчви, пластмасови бидони и варели

Проблемът на много хора е, че имат много идеи и желания, но нямат достатъчно земя. Как да отглеждаме колкото се може повече култури и да получим най-богатата реколта от малка площ? Можем да засадим краставици в бъчви, бурета, варели или пластмасови бидони. Две основни предимства на този метод на отглеждане – контейнерът може да бъде поставен на всяко подходящо място, а той заема много малка площ.

Отглеждане на краставичи в бидони, бъчви и варели

Можем да засадим краставици в бъчви, бурета, варели или пластмасови бидони

Дъното се покрива с клони и сухи или изгнили листа. Нагоре се добавя пласт оборски тор, размесен с дървени стърготини, а се запълва със слой почва. Тя се полива с блед разтвор на калиев перманганат, семената се посяват и се покриват с тънък слой почва. Всичко се покрива с найлон, за са де създаде парников микроклимат. След поливане найлонът се връща, докато краставиците израснат до ръба на контейнера. Краставиците, отглеждани по този начин, се нуждаят от често поливане. Затова препоръчваме да поставите контейнера, в който ги отглеждате, близо до водоизточник.

При такива условия разсадът ще расте по-бързо и вашите “варелни” краставици бързо ще изпреварят посестримите си, отглеждани стандартно. Освен това при този метод на отглеждане дори не е нужно да връзвате краставиците, защото те ще си висят свободно от голяма височина. В резултат краставиците ще са винаги чисти и ще е много по-лесно да ги берете.

Отглеждане на краставици в чували

Недостатъкът на предишния вертикален метод е, че не всеки има ненужни стари бъчви или бидони, в които да сее краставиците. Но има ли желание, ще се намери и решение. Например вместо в контейнери, краставиците могат да се посеят в чували – както в такива за строителни отпадъци (те са по-здрави от обикновените торби за битови отпадъци), така и в полипропиленови чували, в които сте купили захар.

Краставици в чували

вместо в контейнери, краставиците могат да се посеят в чували

В сравнение с бидоните, чувалите имат два забележителни недостатъка:

  • няма да можете да преместите чувала с краставиците на друго място, без да повредите кореновата система на растениятя, защото стените му са меки;
  • в чувалите влагата от почвата се изпарява много бързо и трябва постоянно да се грижите корените на растенията да не изсъхнат.

Ако решите да отглеждате краставици в чували, във всеки трябва да забиете поне по една здрава пръчка, за която краставиците да се захванат. Почвата трябва да е смесена с компост или хумус. Внимателно полейте и засейте семената на краставиците. Както при предишния вертикален метод, покрийте всичко с полиетиленово фолио, така че семената да покълнат по-бързо.

Отглеждане на краставици в топли легла

Според много градинари, добивът на крастивици, отгледани при този метод на размножаване, е два пъти по-висок. За да създадете топло легло, изкопайте дупка с дълбочина около 30 см. Покрийте дъното й с оборски тор, смесен със слама.

Крастивици в топли легла

Добивът на крастивици, отгледани в топли легла, е два пъти по-висок

Най-отгоре сложете слой плодородна почва. Поради факта, че леглото се издига над повърхността на почвата, то се нуждае от стени. Те могат да бъдат направени както от дърво, така и от тухли, камък и други плоскости. Полейте леглото и засейте семената на краставиците. След засяването инсталирайте дъги и покрийте с найлон, така че да се получи парник.

Отглеждане на краставици в стари автомобилни гуми

Друг вариант за отглеждане на краставици е в стари използвани автомобилни гуми. Поставете 4-6 гуми една върху друга – броят им зависи от размера на наличните гуми и височината ви, за да ви е удобно да работите. Това е едно от най-големите предимства на вертикалното отглеждане – по време на засаждане, плевене и поливане не е нужно да се навеждате.

Краставици в автомобилни гуми

Внимавайте да не прегреете краставиците, отглеждани в автомобилни гуми

На дъното на гумите сложете 20-25 см слой от клоните, останали от есенната и пролетната резитба на дървета и храсти. Подредете гумите до каквато и да е опора, върху която краставиците след това ще започнат да се увиват. Това може да бъде дълга пръчка или метален кол, рамка от стар чадър за плаж. Изсипете почвата, смесена с хумус в съотношение 1:1 върху леглото от клонки. Посейте краставиците и покрийте с фолио или пластмасови бутилки с изрязано дъно.

Черните автомобилни гуми се нагряват много на слънце, а почвата с корените на растенията прегрява. Има няколко начина да избегнете това: боядисайте вашата “градина” с каквато и да е светла боя или направете оградка от дъски, която да предпазва гумите от прегряване.

Снимки: Оgorod.ru

Споделете.

Коментирайте

Close