6 причини за слаба и лоша реколта от краставици

1

Цветовете и завръзите на краставиците падат, пожълтяват и растенията загиват? Често за това са виновни не болести и вредители, а самият градинар. Ето кои са най-разпространените грешки, които допускаме при отглеждането на краставици и които водят до лоша реколта.

Забавяне в засаждането на разсада на открито

Засаждането на разсада от краставици на открито трябва да става не по-късно от 35 дни след появата на младите растения. Ако ги държите на перваза твърде дълго, те ще започнат да изпитват недостиг на хранителни вещества, вследствие на което бързо ще започват да вяхнат и слабеят. Колкото е по-млад разсадът, който засаждате на открито, толкова по-добре той се адаптира към климатичните условия навън и по-бързо започва да расте.
Разсад краставици
Някои градинари засаждат разсада от краставици на открито на втората седмица след поникването на младите растения.

Засаждане на краставиците прекалено нагъсто

Не засаждайте разсада от краставици прекалено наблизо и нагъсто. Растенията трябва да могат да “дишат”. Ако краставиците са много нагъсто, те дават по-малко плод, самите краставички са по-дребни, а понякога дори се разболяват от гъбични заболявания.

Оптималното разстояние между отделните растения трябва да е не по-малко от 20 см, а между редовете – метър и повече. В парниците и оранжериите е желателно това разстояние да е повече от 1 метър, за да може краставиците да получават повече слънчева светлина и да нарастват повече.

Неправилен сеитбооборот

Ако всяка година отглеждате краставици на едно и също място, то с времето реколтата от тях намалява, а самите растения стават по-уязвими към болести. Същото се получава, ако засаждате краставиците след тиквички, дини и други растения от рода на тиквите. Затова е много важно да се провежда правилен сеитбооборот.

Краставиците се развиват най-добре върху почва, на която предходната година са отглеждани ранно бяло зеле или карфиол. Краставиците растат добре и след картофи, грах, цвекло и домати. можете да гледате краставици на предишното им място едва през четвъртата година.

Отглеждане на краставици без подрязване и привързване

Ако краставиците не се привързват и при отглеждането им не се прилага подрязвне, то реколтата няма да бъде такава, каквато сте очаквали. Вертикалното отглеждане е за предпочитане, тъй като когато краставиците не се стелят по земята, по-рядко се разболяват, по-лесни са за бране, а и е по-лесно оформянето на растенията.

За мнозина резитбата на краставиците и излишна прищявка, но това е само при тези, които не я познават. Подрязването на растенията при вертикално отглеждане регулира плододаването, тъй като обичайно краставицата дава много плодове, които не винаги успява да изхрани добре. Така резитбата помага за по-качествена реколта.
Разсад краставици
Първият плод се оставя на височина 7-8-ми лист, а всички плодове и разклонения отдолу се унищожават още в зачатък. С нарастването се премахват и всички разклонения по стъблото до височината на тела. Добре е да се прави, когато са малки, иначе растенията изпитват голям стрес.

Неправилно поливане на краставиците

Краставиците много обичат влагата, затова в никакъв случай не трябва да се засушават. В противен случай завръзите ще започнат да капят, а краставиците ще имат горчив вкус. До цъфтежа на краставиците може да се разчита на дъждовно поливане, а след това поливката става само в корените на всеки храст.

Добре е да се знае, че поливането на краставиците не трябва да става с ледено студена вода. От нея краставиците също добиват горчив вкус, а плодовете се развиват с неправилна форма.

Отглеждане на краставиците при ярко слънце

Краставиците, отглеждани под пряка слънчева светлина, лесно могат да получат изгаряния по листата, а плодовете да станат груби и горчиви. Най-доброто място за отглеждане на краставици е на полусянка. Ако ви е трудно да намерите такова място, най-добре засадете краставиците в близост до растения, които ще им пазят сянка. Например 2-3 реда царевица са напълно способни да защитят краставиците от яркото слънце.

Споделете.

1 коментар

  1. Поздрави от мен тези условия са изпълнени но въпреки това плода не расте бързо и има много празни цветове.

Коментирайте

Close