InVigor_Promo

Швейцария гласува в референдум да има ли субсидии за кравите с рога

0

Швейцарците ще гласуват в референдум да има ли субсидии за кравите с рога. Допитването е на 25 ноември, неделя, по инициатива на фермера Армин Капаул, чиято биоферма се намира в планински район на швейцарския кантон Юра близо до Мутие. Армин настоява фермерите, които отглеждат крави с рога, да получават национални субсидии от 190 швейцарски франка (~168 евро) за всяка крава, ако се реши, че общият дял на кравите с рога в Швейцария ще надхвърли 10%.

Ще са ни нужни не само гласовете на хората, но и подкрепата на консервативните кантони, казва Армин Капаул пред 40 аграрни журналисти от целия свят, поканени от Гилдията на земеделските журналисти в Швейцария, Федералния департамент по икономика, образование и изследвания и Федералния департамент по земеделие. “Инициативата в защита на рогата на кравите” е сред няколкото демократични инициативи, представени пред медиите  в Шюпфхайм.

Армин Капаул

Армин Капаул
Сн. Екатерина Терзиева

Допреди 30 години всички швейцарски крави са имали рога, сега са не повече от 10-15%. С времето рогата започват да се премахват чрез рязане или генетична селекция, тъй като се смята, че животните с рога се нуждаят от повече пространство, както и че рогата носят риск от нараняване.

Армин Капаул обаче смята, че премахването на рогата на кравите е свързано с прекъсване на нерви и само по себе си е садизъм, който противоречи на европейските принципи за хуманно отглеждане на животните. Според фермера, телетата се нуждаят от рога, за да могат да се научат на съответното социално поведение. Лишавайки кравите от рогата им, един от най-известните швейцарски символи се изкривява.

Всичко започва от едно отворено писмо на Армин Капаул и фермера Даниел Уисмер, и двамата горди собственици на крави с рога, които в Швейцария са малцинство – повечето крави там са без рога, като това се получава или чрез специална генетична селекция, или чрез рязане на рогата.

През 2012 г., преди последния дебат за бъдещето на селското стопанство в Швейцария, Капаул и Уисмер настояват фермерите, които все още отглеждат крави с рога, да бъдат подпомагани със субсидии под формата на директни плащания. Целта им е да извоюват 1 франк на ден за крава.

Така се ражда и “Инициативата в защита на рогата на кравите”. Армин Капаул инвестира в кампанията 55 хил. швейцарски франка, които изтегля от своя и на съпругата си Клаудия пенсионни фондове. Първоначално искането му не е взето предвид от федералните власти, след което Асоциацията за промоция на кравешките рога (IG Hornkuh) събира 18 000 подписа за петиция в подкрепа на искането за субсидии. Когато и вторият опит да се предизвика реакция от страна на властите е неуспешен, председателят на IG Hornkuh Армин Капаул залага на по-силен демократичен инструмент – т. нар. популярна инициатива.

Всички жители на конфедерация Швейцария с право на глас взимат най-важните решения за обществото и държавата си – избират депутати във федералния и регионалните парламенти на общинско, кантонално и федерално равнище, но и се произнасят и по различни важни въпроси. В рамките на швейцарското законодателство, всеки гражданин може да предложи популярни инициативи – става въпрос за система на пряка демокрация, която дава възможност на гражданите да изискват законодателна промяна на федерално или конституционно ниво.

Крави рога референдум Швейцария

Армин Капаул със съпругата си Клаудия
Сн. Reuters

Популярните инициативи са организирани с подписки, а правото на всеки да внесе петиция му гарантира най-малкото официален отговор. Самата конституция повелява четири референдума през годината, което ще рече взети от федералното правителството и минали през парламента решения да се предложат за окончателно одобрение от гражданите. Минималният брой подписи за свикване на референдум е 100 000, но за малко повече от година Армин успява да събере 119 626 подписа. На референдума утре, 25 ноември, ще се гласува с искане федералното правителство да гарантира, че собствениците на крави и кози с рога получават субсидии, докато животните им имат рога.

Критиците на утрешния референдум смятат, че въпросът с рогата на кравите не бива да бъде регламентиран от Конституцията на Швейцария, но през последните години и други държави работят по методи за хуманно премахване на рогата на кравите. През 2010-2011 г. петима британски фермери са загинали и 91 са пострадали при инциденти с рогати крави. Затова учени във Великобритания започват работа по проект за крави без рога, които да не създават риск от травми за животновъдите. В основата е генна технология за вкарването на мутация в клетките на крави Холщайн – най-многочисления млекодаен вид в страната.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close