Вкуси България със SlowTours.bg

Стопани завеждат дела срещу МЗХ заради декларации за субсидиите

0

Земеделците у нас са принуждавани да подписват декларации, че ще получат субсидии, само ако има финансов ресурс за обезпечаване на многогодишните ангажименти по съответната мярка от ПРСР 2014-2020. За това съобщиха пред Agronovinite.com десетки земеделци от цялата страна. Подписът върху декларацията е задължително условие да бъдат приети заявленията им за подпомагане в общинските земеделски служби. Ако не се подпишем, отказват да приемат документите ни и практически оставаме без субсидии, каза пред Агроновините стопанка от Монтанско, която се занимава с биоземеделие.

„Има заповед на служебния министър проф. Христо Бозуков, след като се разбра, че няма достатъчно средства по мерки 10 и 11 и тази декларация е включена в заповедта“, каза Албена Симеонова, председател на Българска асоциация „Биопродукти“.

Преди дни министърът на земеделието Румен Порожанов заяви, че няма средства за нови проекти и че според направения анализ дефицитът на средства по мярка 11 „Биоземеделие” е 50 млн. евро, а по мярка 10 „Агроекология и климат” – още 10 млн. евро. Декларации обаче подписват всички земеделци, които обявяват обработваемите площи в земеделските служби.

„Странно защо дават тази декларация да я подписват всички земеделци, тъй като заповедта касае, че няма да има нов прием по биологичните мерки“, коментира Албена Симеонова.

Десетки стопани ще заведат съдебни дела срещу аграрното министерство заради въведеното изискване да се подпишат, че ще вземат субсидии, само ако има пари. Те вече са разговаряли с адвокати, които са ги посъветвали да завеждат индивидуални, а не колективни искове срещу МЗХ. Симеонова увери, че идната седмица предстоят разговори по въпроса с аграрния министър Румен Порожанов.

Споделете.

Коментирайте

Close