Вкуси България със SlowTours.bg

Стотици производители на тютюн протестират в Шуменско

0

Стотици производители на тютюн в Шуменско излязоха на протест и в 11 часа блокираха пътя Шумен-Силистра. Демонстрацията е в района на село Пристое заради неизплатени пари за изкупен тютюн от страна на гръцка фирма. Средствата са за продукция на стопаните от реколта 2016 г., коментира председателят на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите Асен Кючуков.

„Има хора, които очакват плащане от 5000, 10 000, има и по-големи суми – 20,30, 50 хиляди лв. Знаете, че всяко едно производство е обвързано със средства. И ако не си получиш навреме средствата, оттам насетне отиваш просто към гибел“, допълни той.

Тютюнопроизводители Шумен протест

Тютюнопроизводите не са получили пари за реколта 2016. Сн. бТВ

Протестиращите настояха да дойде премиерът Бойко Борисов или докато не получат уверение, че ще имат среща с него. Гръцката фирма дължи около 1 милион лева на 430 производители от Североизтока. Въпреки уверението, че дължимите суми ще бъдат изплатени, това с години не се е случило. Тютюнопроизводителите са категорични, че ще продължат с протестите.

От полицията в Шумен съобщиха, че протест на пътя е неразрешен. Движението в участъка е затруднено. Полицейски служители пренасочват пътуващите от Шумен в посока към Силистра през алтернативен маршрут – село Изгрев, село Тъкач, Каолиново, село Тодор Икономово, Секулово, съобщи Дарик радио. По същия път се насочват пътуващите от Силистра към Шумен. На мястото на протеста има полицейски екипи от РУ- Каолиново, които имат задача да не допускат нарушаване на обществения ред.

Споделете.

Коментирайте

Close