Вкуси България със SlowTours.bg

Африканската чума унищожи всички Източнобалкански свине в Шуменско

0

Болестта Африканска чума по свинете (АЧС) унищожи изцяло всички прасета от породата Източнобалканска свиня в Шуменска област. „БАБХ обяви огнище и при последното ни стадо под селекционен контрол там“, каза за Агроновините Радостина Донева, председател на  Асоциацията за развъждане и съхраненине на Източнобалканската свиня (АРСИС) – Шумен.

Последният случай на АЧС е регистриран при стадо от 105 животни в смядовското село Веселиново, от които 26 прасета са под селекционен контрол. Застрашена е цялата популация на Източнобалканска свиня в страната, едва пет стада засега са незасегнати от чумата. От контролираните миналата година от АРСИС – Шумен 17 стада, болестта е унищожила вече дузина. Ако през 2008 г. популацията на тези прасета беше 55 000 бр., през 2018 година тя се сви до 3500, а сега вече са останали под 500. 

Черните прасета са се появили по нашите земи още преди 2500 години. Задълбочено са изследвани през 1919-1920 г. от германския възпитаник и академик на БАН Георги Хлебаров, един от основателите на Агрономическия факултет към Софийския университет. Той установява, че черните прасета се гледат в чисто състояние и в планинските райони на Варненска, Анхиалска и някои села на Бургаска околия, обхващащи целия Източен Балкан.

С индустриализацията в България след средата на XX в. примитивните породи са изместени от нови, специално селектирани за по-висок рандеман на месото. Другите аборигенни породи изчезват напълно, но Източнобалканската свиня остава, като в последните десетилетия на ХХ век месото й става основна суровина за прочутата Смядовска луканка. Поголовието и още преди епидемията от АЧС бе силно намаляло, затова е включена в официалния български Списък на застрашените от изчезване редки породи.

С нахлуването на Африканската чума по свинете, черните прасета бяха сред най-уязвимите. Няма област в страната, където те да са разрешени за отглеждане, която да не е засегната от чумата – първо в Бургаска област, а след това в Шуменска и Варненска. Държавата не взе адекватни мерки за опазването на породата, нито за компенсирането на стопаните им след забраната да ги търгуват. Дори опитът да спаси породата чрез създаване на 5 нуклеусни стада от животни за разплод не е успешен – две от тях също се разболяха от чума и бяха евтаназирани.

Споделете.

Коментирайте

Close