Вкуси България със SlowTours.bg

Измръзнаха череши, вишни, сливи, праскови и кайсии на много места в страната

1

Костилковите овощни видове – череши, сливи, праскови, кайсии, вишни, измръзнаха в много райони на страната. Реколтата от тях или няма да я има, или ще бъде критично слаба, предупреди пловдивският производител на ябълки и череши Красимир Кумчев. От няколко дни ранните сутрешни температури са под нулата. На 29 март в 6,05 ч. в с. Трилистник, община Марица, температурата е била – 3.8 градуса С°. От клоните на цъфналите овошки се спускат 5-6-сантиметрови ледени висулки.

Измръзнали овошки, слана

Овошките в Пловдивско осъмнаха с ледени висулки. Сн. Красимир Кумчев

„90% e щетата по кайсиите от замръза тази сутрин при надморска височина до 200 метра, от там нагоре няма проблем в района на Родопската яка“, коментира фермерът от Куклен Георги Гошев. Ангел Кръстев, който отглежда ранни овошки, има същите щети. „На 20 м надморска височина и минус 5 градуса сливите и прасковите са с 90% поражения“.

Красимир Кумчев, който е и национален аграрен консултант, съобщи, че костилковите овошки са измръзнали в по-голямата част от страната. Той призова държавата да вземе спешни мерки. „Мисля си как реагират политиците при наводнения и земетресения. Изсипват се на място с ботуши, дъждобрани и всички останали атрибути, с което да ни покажат загрижеността си.

Това, което ни се случи вчера сутринта, е в пъти по трагично. Защото, ако ние всички можем да си застраховаме имуществото за щети, причинени от наводнения и земетресения, то овощарите нямат право, не могат!“, коментира Кумчев в профила си във Facebook. Той припомни, че от години производители на плодове и зеленчуци искат селскостопанските застраховки срещу слана да са с начален срок 1 април. В момента компаниите не застраховат преди 20 април, а това изправя пред риск от измръзване ранните сортове овошки. Така продукцията на много от земеделците се унищожава и те не получават никакви компенсации за пропуснати ползи от унищожената реколта.

Красимир Кумчев консултант

Красимир Кумчев

„Срокът на застраховките трябва да бъде изтеглен от 1 април, за да бъдат защитени от студа цъфналите овощни видове. Особено при ранноцъфтящите овошки като костилковите, опасността да бъдат поразени е много голяма“, коментира Красимир Кумчев. Той предлага да има две схеми за селскостопански застраховки срещу слана – едната да е при досегашните условия, а другата да е за земеделци, които искат да застраховат по-рано продукцията си. „Нека за тях застрахователната премия, която плащат, да е по-висока, всеки сам може да си прецени риска“, смята Кумчев.

Предлагали сме нееднократно на централата да се изтегли срокът на застраховките срещу слана, но засега няма реакция, признаха пред Агроновините експерти по селскостопански застраховки. Земеделците смятат, че застрахователите нарочно не дават възможност за по-ранно застраховане, за да не плащат компенсации на стопаните за осланена и измръзнала продукция.

Споделете.

1 коментар

  1. Тренчев on

    Имах добро мнение за Кумчев, но след глупавите му действия да дъждува цъфнали дървета при температури от минус 4 градуса се разочаровах! Дори децата знаят, че предпазната мярка срещу слана е задимяване чрез палене на бали слама (примитивен начин) или чрез дим-генератори (съвременен метод). Сланата е кондензиране и замръзване на водната пара във въздуха при допир със силно охладена повърхност, което се получава и при разпръскването (пулверизирането) на вода върху дърветата от Кумчев. Не зная чия е била идеята, негова или на някой друг, но е много наивна, да не употребя по-силна дума! Нека огледа цъфналите дървета около градината си и ще види, че там пораженията ще са незначителни, защото цветовете издържат до минус 5 градуса без да абортират, а той насилствено ги е унищожил. И има наглостта да иска обезщетение?!

Коментирайте

Close