Вкуси България със SlowTours.bg

Световните запаси от риба са намалели почти наполовина

0

Световните запаси от риба са намалели почти наполовина за последните 40 години. Причината е, че рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб, а 33% от тях са подложени на свръхулов.

Свръхуловът обаче е едва втората най-голяма заплаха за океаните след климатичните промени. А двете заедно могат значително да намалят производителността на риболовната индустрия, като оставят без риба Южното полукълбо, припомнят от международната природозащитна организация WWF навръх Никулден, когато честваме празника на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите, но и ден, който свързваме с рибата.

Калкан

Калканът  сред най-ценните риби в българската акватория на Черно море

“Не е нужно да се отказваме от рибата и морските дарове. Важно е обаче да се избират продукти, уловени или отгледани по начин, който запазва рибните ресурси и хората, зависещи от тях. Устойчивото управление на океанските запаси може да увеличи значително доходите на риболовната индустрия. Този “скрит” потенциал се оценява на около 83 млрд. щатски долара”, коментира ръководителят на “WWF България” Веселина Кавръкова.

Изложение Обичам българската риба

Производители продават прясна риба на изложението “Обичам българската риба”

Послучай Никулден организацията планира символичен флашмоб, който да представи темата от един по-различен ъгъл. Събитието ще се състои от 17 до 19 часа в подлеза на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Представители на WWF, преоблечени като рибари, ще разказват на посетителите какво се случва с рибата, а и с онези 800 милиона души по света, които зависят от нея.

Днес е и последният ден на изложението “Обичам българската риба”, организирано от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Министерството на земеделието, храните и горите. В следобедните часове от 4-ти до 6-ти декември на площад “Бански” (пред Софийската баня) производители продават прясна българска риба от видовете шаран, акула, калкан, морска лястовица, толстолоб, сом, веслонос, както и миди и рапани. В рамките на изложението се организират кулинарни демонстрации и състезания.

Споделете.

Коментирайте

Close