Вкуси България със SlowTours.bg

Техническото оборудване за пчеларство е най-желаната мярка по НПП

0

Закупуването на техническо оборудване при първичен добив и обработка на пчелни продукти се оказа най-желаната мярка, финансирана по Националната програма по пчеларство (НПП). Само по тази мярка са одобрени 1 413 кандидата с одобрена финансова помощ от 3,5 млн. лева.

Държавен фонд „Земеделие“ вече започна подписването на договори по програмата. Интерес има и към закупуването на кошери, отводки и пчелни майки, където на 1 247 пчелари е одобрено финансиране в размер на над 3,3 млн. лева. 900 пчелари ще получат финансиране в размер на близо 1 млн. лв. за закупуване на лекарства за третиране на пчелните семейства.

По Националната програма по пчеларство за 2021 г. 1 952 кандидата са одобрени за подпомагане с общ размер на заявената финансова помощ от 8 052 644 лв. С увеличението на бюджета по програмата за тази година всички допустими кандидати ще получат финансиране.

Пчеларите ще бъдат поканени за подписване на договорите в областните дирекции на ДФЗ-РА, където са подали документи за участие. Очаква се до края на месец март всички договори да са подписани. Националната програма по пчеларство за периода 2020-2022 г. е с общ бюджет от 22.5 млн. лева, от които 50% са осигурени от ЕС и 50% – от националния бюджет.

Споделете.

Коментирайте

Close