Вкуси България със SlowTours.bg

Облагат ни с данък при онлайн продажба на фермерски храни с куриер

0

До 30 юни тази година производителите и търговците, които са продавали фермерски храни и продукти онлайн с наложен платеж трябва да декларират доходите си в Националната агенция по приходите, съобщиха от данъчната служба.

Изискването засяга хора, които редовно продават онлайн стоки чрез доставка с куриер и наложен платеж. Тези, които изплащат през куриерските фирми вещи и стоки за лично ползване, са освободени от задължението да декларират това и да заплащат данък. За останалите НАП въведе механизъм, с който да определя кой продава фермерски продукти по куриер с цел търговия и печалба. Данъчните вече събират информация от куриерските фирми в страната какви средства преминават през тях от наложен платеж, размера на получените суми, честотата на тяхното изпращане. По този начин засичат обемите на изпратените фермерски храни и други продукти.

От 16 март 2021 г. приходната агенция пуска електронната услуга за предварително попълнени данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица в Портала за е-услуги. В нея гражданите ще могат да видят и данните, получени в НАП от продажби в интернет с наложен платеж през 2020 г. Те ще имат ангажимента да преценят дали посочените суми от онлайн търговия са от продажби на лични вещи или от продажба на стоки, закупени или произведени с цел препродажба и осъществяване на търговска дейност.

В случай че са от продажба на стоки с цел търговия и печалба, физическите лица ще трябва да ги посочат в Приложение № 2 от годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2020 г., в срок до 30 юни 2021 г. От НАП уточняват, че в случаите, в които физическото лице получава доходи от друга стопанска дейност в качеството си на земеделски стопанин, свободна професия или занаятчийска дейност чрез продажби в интернет с наложен платеж, получените суми се декларират в Приложение № 3.

Споделете.

Коментирайте

Close