Вкуси България със SlowTours.bg

Топ 10 на най-субсидираните зърнопроизводители у нас

0

20 компании си разпределят субсидии от 60 милиона лева

През 2014 г. са отпуснати земеделски субсидии от Европа на стойност 60 милиона лева, разпределени предимно между 20 компании. Почти половината от субсидиите са получени от Светлозар Дичевски, известен като най-големия производител на зърно в страната. Данните са подобни на предходните години, но се наблюдава висок прираст в сумите.

Тази година от Министерството на земеделието са обявени и подадени планове в Брюксел, според които да бъде наложен максимум на плащанията за един производител. Ако плановете се приемат, се предвижда рязко понижаване на сумите получени през последните години, пише в подробен анализ в. Капитал. През 2014 година, сред основните фирми получатели на евросубсидии е регистрирано първото чуждестранно дружество. Българската фирма „Хера агро” е придобита от китайски инвеститор, собственик на „ Тиенджин фарм култивейшън груп къмпани”, но основните двадесет водещи фирми остават непроменени.

Според данните печалбите на зърнопроизводителите се увеличават с всяка следваща година. През 2013 г., двадесетте дружества достигат общ оборот в размер на 630 милиона лева. Приходите за последните пет години са се увеличили четири пъти, а стойността на субсидиите се равнява на 10 % от общия оборот.
Справка за данните за най-големите зърнопроизводители, кандидатствали за земеделски евросубсидии, са получени от фонд „Земеделие” по Закона за достъп до обществена информация. През първия месец от годината на 84 хиляди получатели са разпределени 1.12 милиарда лева евросубсидии.

Лидер сред зърнопроизводителите е Светлозар Дичевски

За лидер сред зърнопроизводителите се смята Светлозар Дичевски. Той е свързан с петте водещи фирми, получатели на 27.6 милиона лева земеделски евросубсидии. Фирмите, контролирани от него са „Сортови семена Вардим“, „Троя – авто“, фирма „Ресен“ и едноличните дружества ЕТ „Деси- Светла Симеонова“ и ЕТ „Агро-Светлозар Дичевски“. Определят се като най-голямото земеделско дружество в България.

През 2013 година, Дичевски отново е сред първите десет фирми в класацията с общо получени 21 милиона лева. Консолидираният отчет на „Октопод инвест холдинг”, базиран единствено на фирмата „Троя – авто”, отчита приходи от 305 милиона лева за 2013 година. Предходната 2012тг. са отбелязани печалби на стойност 247 милиона лева, нетна печалба – 3.6 милиона лева при загуба от 5.8 милиона лева. До момента Светлозар Дичевски, няма публични изяви и интервюта.

През 2014 г. „Троя-авто“ получава 6.9 милиона лева, което я прави първенец в класацията за получени евросубсидии. Водещата фирма е собственост на „ Октопод инвест холдинг” и се управлява от Светла – съпругата на Дичевски. Данни от финансовия отчет, направен в края на 2013 г., показват увеличаване на наетата селскостопанска земя за обработка, достигаща 232 хиляди декара. Предходната година обработваемата площ е едва 135 хиляди декара.

С обработването на повече площ се повишават и получените субсидии. Според отчета, получените предходната година 3.3 милиона лева, тази година прерастват в 6.8 милиона лева. Приходите от продажбите в края на миналата година са три пъти по-големи от предходната, достигат до 37.8 милиона лева, спрямо 12.2 милиона лева.

Субсидиите нарастват двойно за една година

„Троя-авто” е регистрирана в Ловеч, като транспортна компания, до началото на 2009 година, когато е регистрирана от новите си собственици, като земеделски производител във Варна. Основно произвежда ечемик, царевица, рапица, леща, пшеница и нахут.

Над 6 милиона лева субсидии са преведени на компанията „Деси-Светла Симеонова”. В края на 2013 г. едноличната фирма обработва приблизително 200 хиляди декара наета и собствена селскостопанска площ. Според отчета, предходната година фирмата е обработвала около 49 хиляди декара по-малко земя. Основните култури отглеждани от фирмата-производител, са царевица, слънчоглед, рапица и пшеница. Компанията разполага с три собствени складови бази, разположени в село Попина, област Силистра, село Градище, област Габрово и село Черковица, разположено в област Плевен.

На третото място в класацията на зърнопроизводители се нарежда дружеството „Ресен” с отпуснати субсидии на стойност 5.4 милиона лева. Дружеството е притежание на „Сортови семена Вардим”, класира се на четвърта позиция със субсидии на стойност 4.8 милиона лева. През 2012 година, фирма „Ресен“ е наета от едноличните фирми ЕТ „Агро-Светлозар Дичевски“, компанията „Сортови семена – Вардим“ и ЕТ „Деси – Светла Симеонова“. Регистрирани са около 159.8 хиляди декара земеделски земи, а в края на 2013г с 33.9 хиляди декара повече. Отглежда се пшеница, рапица и ечемик.

През 2013 г, компанията „Сортови семена Вардим” е обработила 167.2 хиляди декара собствена и наета земеделска земя, а предходната година 38.6 хиляди декара повече.

Петото дружество, свързано с „Октопод инвест холдинг”, е ЕТ „Агро-Светлозар Дичевски“, с обработваема собствена и наета земя през изминалата година 147 хиляди декара, и 62 хиляди декара повече през 2012 г.
Класиралите се фирми предходните години остават непроменени.

С 11,5 млн. лв. за година са се увеличили приходите на „Златия агро“

След свързаните с „Октопод инвест холдинг” компании се класира „Златия агро”. Едноличното дружество, собственост на Кирил Иванов, е регистрирано в град Вълчедръм. Културите, отглеждани от фирмата, са клубеноплодни, зърнени, технически и фуражни. В публикуваните отчети през последните години не е отбелязан размера на обработваемите площи. През 2012 г. приходите са достигнали до 31 милиона лева, а следващата година са се увеличили с 11,5 милиона лева. Печалбата за периода е изчислена като 6.9 милиона лева.

В класацията на първите десет влиза дъщерната компания ”Кристера-Агро” на „Агрия груп холдинг”. Последни данни за използваните земеделски земи са публикувани през 2011-2012 г., като според тях са обработвани общо от двете фирми („Кристера- Агро” и „Агро”) 160 хиляди декара. Площите, обработени от „Кристера-Агро”, се намират в област Търговище, град Попово, но и двете фирми нямат публикувани данни за справка на обработваемите земи през 2013 г. Складовата база е разположена в Девня, през 2013 е стартирал проектът по разширяването й. Според плановете, капацитетът за съхранение ще се увеличи с 30 хиляди тона, и ще достигне до 90-100 хиляди тона.

През 2014 г. варненската фирма „Агрия” увеличава обработваемите площи с още 30 хиляди декара.
В класацията влиза и „БГ Агро”, която е част от „БГ Агро земеделска компания”. Земеделските земи са разположени в области като Аксаково, Вълчи дол, Шумен, Силистра, Суворово, Разград, Цар Калоян и Велики Преслав и достига до 95 хиляди декара. Включва районите на Аксаково, Вълчи дол, Шумен, Силистра, Суворово, Разград, Цар Калоян и Велики Преслав.

Фирмата отглежда култури като пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица. Според финансовия отчет, в периода 2012- 2013 г. компанията започва да отглежда лимец върху значително по- големи площи. В края на 2013 г. 66.69% от капитала на „БГ агро” притежава Ненко Ненков, а 17.3% от акциите са собственост на брат му Даниел Ненков.

В топ 10 на най-големите получатели на субсидии е фирмата на Светослав Илчовски

За поредна година една от водещите фирми в класацията е собственост на зърнопроизводителя от Кнежа Светослав Илчовски. Той придобива медийна популярност през 2012 година, когато Димитър Аврамов е арестуван по обвинение за изнудване. Депутатът от ГЕРБ е поискал 100 000 лева и 3000 декара от нивите, за да разреши възникналия проблем с аренда на земите до област Монтана, в село Стубел. Пред „Капитал”, Светослав Илчовски потвърждава, че притежава над 100 000 декара земя, представлявана от дружества, които са собственост на различни членове от семейството.

В Североизточна България, зърнопроизводителят ЕТ „Агроелит – Божидар Митов” обработва около 100 хиляди декара земя в Разград, Шумен и Търговище. Той е първият от големите производители, според които „субсидиите само изкривяват пазара“.)

Тази година в класацията влиза единствената фирма с чуждестранен инвеститор. Новата компания е регистрираната в Пловдив „Хера Агро”, която в началото на годината става собственост на „Тиенджин фарм култивейшън груп къмпани България”.

Според отчета от предходната година, културите, отглеждани от „ Хера Агро”, са слънчоглед, пшеница, ечемик, други зърнени и маслодайни култури. В отчета не са посочени данни за обработваемите площи, но според цитирани адвокати от „Агро Пловдив”, вероятно надхвърлят 30 хиляди декара. Първоначално китайската компания се позиционира в Бойница, област Видин, но след един сезон се премества в Пловдив, като закупува „Хера Агро”, дотогава собственост на „ Омега агро инвест”.

Много от фирмите няма да получават сегашните субсидии, според пратените в Брюксел планове

След изпратените в Брюксел планове, според които може да бъде въведен лимит до 300 хиляди евро на един получател, много от фирмите няма да получават сегашните субсидии. Ако планът влезне в сила от следващата година, фермерите кандидатстващи през март и юни, ще участват в новата кампания за отпускане на субсидии. Тези пари ще бъдат изплатени в началото на 2016 година.

За момента много въпроси, свързани с прилагането на тази схема остават без отговор, посочва в. Капитал. Все още не са изяснени детайлите. Възможно е по-големите компании, да се разделят на по-малки фирми, за да запазят стойността на получаваните досега субсидии.

Elena Lazarova

Елена Лазарова

Автор: Елена Лазарова

Споделете.

Коментирайте

Close