InVigor_Promo

Трима български евродепутати влизат в Комисията по земеделие на ЕП

0

Трима български евродепутати влизат в Комисията по земеделие към Европейския парламент. Това са Асим Адемов (ЕНП/ГЕРБ), Иво Христов (СиД/БСП) и Атидже Алиева-Вели (Обнови Европа/ДПС).

Това е успех за България, която в предишния мандат на ЕП в същата комисия имаше само двама свои представители, коментираха наблюдатели в Европарламента. Това бяха Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ), който ще бъде запомнен най-вече с националния конкурс „Млад фермер“, и Момчил Неков (СиД/БСП), който постави на дневен ред темата с европейската защита на традиционни български продукти и храни като Смилянски фасул, месо от Източнобалканска свиня, Куртовски розов домат, Реселешки воден лук, Садовски фъстък и други.

Тримата нови членове на Комисията по земеделие тепърва ще заявяват своите приоритети на работа.

Асим Адемов е роден през 1968 г. в с. Дъбница. Дългогодишен учител по български език и литература, а впоследствие и училищен директор. Бил е общински съветник от квотата на ГЕРБ в община Гърмен и заместник-областен управител на Благоевградска област. От 2017 г. е член на Европейския парламент на мястото на избраната за еврокомисар по цифровизацията Мария Габриел.

Иво Христов е роден през 1970 г. в Истанбул. Завършва средно образование в Брюксел и право в СУ „Св. Климент Охридски“. Преводач от френски на множество романи. Журналист в RFI-България и списание „Europe magazine“. Автор е на политическата биография на Франсоа Митеран и е стипендиант на Института „Франсоа Митеран”.

В България прави журналистическа кариера във водещи вестници, списания и телевизии. Кореспондент е на Courrier des Balkans за България. Ръководител е на политическата и комуникационната стратегия на Румен Радев за президент, а през януари 2017 г. става началник на политическия кабинет на държавния глава.

Атидже Алиева-Вели е родена в гр. Девин през 1981 г. Завършила е биотехнологии в СУ „Св. Климент охридски“ и публична администрация в УНСС. От 2013 г. е зам.-изпълнителен директор на ДФЗ-РА.

И тримата евродепутати са редовни членове и на други комисии в новосформирания европейски парламент.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close