InVigor_Promo

Потвърдено второ огнище на Африканска чума при домашните свине

1

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди Африканска чума по домашни свине. Заболели са животни в животновъден обект в село Жернов, област Плевен. В личното стопанство се отглеждат 14 свине, от които 2 са умрели.

Взетите проби от умрелите прасета са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Труповете на животните са загробени в близост до стопанството, а на мястото е извършена дезинфекция.

БАБХ незабавно предприе мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство, и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.
Принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине ще стартира утре, 4 юли.

Директорите на ОДБХ Плевен, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Русе, Шумен, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Бургас ще свикат заседания на областните и общинските епизоотични комисии, включително с представители на индустрията и ловните съюзи, за предприемане на спешни мерки за предотвратяване възникването на заболяването.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. В тях се отглеждат домашни свине в обекти тип „лично стопанство“, няма индустриални и фамилни ферми за свине, както и източнобалкански свине. В 3-километровата предпазна зона се предвижда превантивно хуманно евтаназиране на всички домашни свине. Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените о места, попадащи от 10-километровата надзорна зона.

Актуална информация за местата с потвърдени случаи на Африканска чума по свинете в страната и движението на заболяването може да намерите в интерактивната карта, публикувана на сайта на БАБХ. Информационна брошура с указания и съвети за ловците, стопаните и гражданите може да прочетете тук. Всичко за болестта вижте на: https://bit.ly/2u1pmTN..

loading...
Споделете.

1 коментар

  1. Как свинете, които отглеждат в дома си, под ключ и контрол са опасни за отглежданите на километри други свине под ключ!? Или ще стане , както с дребния рогат добитък в Странджа!? Има ли нещо общо със забраната за частни лица да отглеждат животни в домовете си!? Действат по всички възможни варианти за унищожаване на хората, посмели да отглеждат сами храната си!

Коментирайте

Close