Вкуси България със SlowTours.bg

Царевицата не трябва да е повече от сеното в дажбите на кравите

0

Високоенергийният царевичен силаж играе ключова роля за млечността на кравите, но не трябва да се дава продължително време. Царевичният силаж е беден на влакнини, поради което продължително хранене на кравите само с него води до окуцяване, а млечността и масленото съдържание на млякото намаляват.

Ниското съдържание на влакнини води до отслабена смилаемост, която е важна за преживните животни – ако няма груба храна, те не могат да дъвчат и преживят. Така намалява приемът на сухо вещество, следователно спада и млечността.

Млечни крави, хранени основно с концентрати и силаж, имат по-ниска млечност от друга група животни, хранени най-вече със сено, а след това с концентрати и силаж, показват резултатите от американско изследване. Във втория случай кравите значително по-дълго време преживят. Така киселинността на стомаха им се поддържа близо до нормалната, докато при кравите от първата група тя е значително по-висока.
Силаж
Ако фермерът няма възможност да храни животните си със сено, трябва да добави към дажбите продукти, богати на влакнини – например отпадно зърно от биреното производство, соеви шушулки, наситнена люцерна. Тези добавки редуцират нивото на нишестеното съдържание в дажбата и повишават съдържанието на влакнини.

Но макар и отлични като добавки, те не стимулират нормалната преживна дейност, защото средният размер на частиците им е много по-малък, отколкото стъблата на сеното. Едно млечно говедо трябва да поема дневно 2,5-3 кг влакнини. А ефективните влакнини, които могат да накарат животното да дъвче, са с размер 7-10 см. Важно е и сеното да е качествено, тъй като преживянето на некачествено сено също не води до добри резултати в кравефермата.

Балансирането на високоенергийни концентратни храни и фуражи, богати на влакнини, трябва да е около 19 на сто в полза на вторите. Освен това размерът на частиците им трябва да е 7-10 см, за да може животното да преживя. Спазването на това правило е признак за добро управление на храненето на млечните крави.

Споделете.

Коментирайте

Close