Caryx

7 ползи за здравето от консумацията на черен пипер

0

Освен една от най-често срещаните подправки в световен мащаб, черният пипер (Piper nigrum) е плод от семейство Пиперови. За родина на черния пипер се счита Керала, южна Индия. Откакто е открит и до днес черният пипер винаги се е използвал като подправка и лекарство.

Подправката се получава от ферментирали изсушени недоузрели червени плодчета на растението. След изсушаване или мариноване в саламура или оцет, зелените неузрели плодчета дават сходната подправка зелен пипер. От изсушените и обелени узрели плодове се получава бял пипер. Учени твърдят, че черният пипер, комбиниран с подходящо лечение, може да помогне в борбата с рака на дебелото черво.

Освен това той се препоръчва и при проблеми с храносмилането. Черният пипер помага на организма да отдели повече солна киселина, която е нужна за разграждането на протеини и други хранителни вещества.

Черен пипер

Защо черният пипер е толкова полезен

Черен пипер се препоръчва и за забавяне симптомите на стареенето, защото пиперът инхибира крайните продукти на протеиновото гликиране.

В миналото черният пипер често се е препоръчвал срещу зъбобол, а в наши дни е доказано, че умерената му консумация подобрява здравето на зъбите ни.

Пиперинът в черния пипер е ефективен срещу витилиго, кожно заболяване, което причинява загуба в пигментацията на кожата ни.

Доказано е, че консумацията на пипер предотвратява появата на нови мастни клетки и по този начин успешно регулира теглото ни.

Все още не е доказано, но експерименти върху животни показват че активното вещество в пипера – пиперинът, притежава естествени противовъзпалителни ефекти.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close