Шоково поскъпване на храните – картофите скочиха с 50%, лукът – с 30 на сто

0

Храните поскъпват шоково в цялата страна, въпреки че тенденцията към презапасяване почти приключи. Само за ден българските картофи са поскъпнали на дребно от 1 лев на 1,50 лева за килограм, а старият лук е скочил до 1,30 лв./кг. Това прави увеличение на цените съответно с 50% и 30 на сто.

Картофи

Ръстът в цените на картофите е 50 на сто

Много са се вдигнали цените и на продукти, за които се смята, че повишават имунитета и укрепват организма. От 8,50 лева за килограм в края на миналата седмица, коренът от джинджифил от днес вече е 15 лева. Известно е, че чаят от джинджифил или настърган корен с мед имат противовирусно и антибактериално действие.

Цените на оранжерийните зеленчуци от края на януари се движат нагоре заради опасенията за доставките свързани с коронавируса, заявиха от Центъра за икономически анализи на селското стопанство.

Търговците на дребно обаче отчитат, че доматите и краставиците запазват цените си, които се движат между 3,80 и 4 лева за килограм. Преди пет дни Държавната комисия по стоковите борси и тържищата дори отчете намаление.

“При олиото, фасула, ориза, захарта, брашното, кашкавала, сиреното, маслото, колебанията са от порядъка на 2 до 3 стотинки”, коментира миналата седмица в предаването “Хоризонт до обед” председателят на комисията Владимир Иванов. В същото време търговците на дребно коментират, че шоковото поскъпване при някои зеленчуци от първа необходимост е заради скока на борсата.

Джинджифил

Джинджифилът поскъпна двойно само за седмица

Прогнозата им е, че цените ще се увеличават още. “80% от необходимите количества плодове и зеленчуци могат да бъдат осигурени от български производители през пролетта. Птицевъдството ни е добре развито, даже бих казал на световно равнище, зърненият сектор ни е добре развит.

Нямаме основание за притеснение, особено след като навлизаме в плододаване в пролетно-летния период”, подчерта Владимир Иванов.

“Голяма част от зеленчуците и плодовете и другите хранителни продукти в страната са внос. Причината за скока в цените не е в търсенето, а в слабото предлагане и липсата на собствено производство. Всичко това се неглижира от страна на държавата”, коментира организационният секретар на Асоциация “Български пипер” Георги Василев. “Всичко е чуждо производство. Пътищата са затворени. Всичко сега отива за семе за следваща реколта” допълни той.

От аграрното министерство коментираха пред Агроновините, че продоволствената сигурност не е засрашена. От ведомството уверяват, че България има достатъчно запаси и не е зависима от вноса. В същото време цените растат главоломно, но за спекула не може да се говори – Законът за борба със спекулата в България бе отменен през 1999 г.

Споделете.

Коментирайте

Close