Вкуси България със SlowTours.bg

Турският боров мед ще кандидатства за защита на територията на ЕС

0

Защитата и популяризирането на турския боров мед в страните от Европейския съюз може да отвори нови пазарни възможности на Турция в чужбина, ако страната успее да получи сертификат за географско означение в ЕК.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще помогне на югоизточната ни съседка да защити в ЕС своя боров мед, за да окаже пълноценна подкрепа на целия пчеларски сектор в страната, стана ясно по време на форум на Световната организация по прехрана FAO към ООН , който в петък събра на едно място пчелари, мениджъри на преработвателни предприятия, износители, представители на държавната администрация и научния сектор.

Боров мед Турция

Турция проиизвежда 90% от боровия мед в света. Сн. Ozlemsturkishtable.com

„Турция има желание да регистрира този уникален мед с географско означение на равнище ЕС – ход, който вероятно ще увеличи износа, ще подобри ефективността по веригата на доставки и ще съживи местните икономики“, се казва в официално изявление, цитирано от Yeni Şafak. Турция произвежда най-голямото количество боров мед в света и има над 90% пазарен дял. Регионът на провинция Мугла в югозападната част на страната е основният, в който е концентрирано производството. Боровият мед е по-пикантен, по-тъмен и смолист от обикновения монофлорен и полифлорен мед.

Бира от Литва е със защитено географско указание

Европейската комисия одобри заявлението за регистрация на литовското заявление „Kaimiškas Jovarų alus“  за включване в Регистъра на защитените географски указания (ЗГУ). „Kaimiškas Jovarų alus“ е кехлибарена, естествено ферментирана, жива (непастьоризирана и нефилтрирана), ечемична малцова бира, чийто производствен процес се осъществява по традиционен метод. Различните етапи на производство на „Kaimiškas Jovarų alus“ – смилане на малца, варене на хмел, пюрене и миене, ферментиране и узряване на бирата – са това, което прави пивото уникално. Характерният вкус и качество на бирата се определя и от маята, която се съхранява от няколко поколения семейни пивовари.  Новото географско указание ще бъде добавено към списъка с 1450 продукти, които вече са защитени.

Сертифицирането на турския боров мед от оператора TURKPATENT и защитата му като географскко означение по европейските схеми за качество ще предпази производителите му от фалшификации. Световнит пазар на храни с географски означения вече достига около 50 млрд. евро (близо 55 милиарда долара) годишно, а потребителите по целия свят са все по-склонни да плащат повече за оригинални продукти с високо качество, посочват от ЕБВР. Идеята е за сертифицирането на турския боров мед да се създаде консорциум между основните представители на пчеларската индустрия, сред които и една от водещите фирми за производство на мед Balparmak.

Споделете.

Коментирайте

Close