Вкуси България със SlowTours.bg

Тютюнопроизводителите догодина ще получат до 3 млн. лева по de minimis

0

Тютюнопроизводителите ще получат извънреден de minimis в размер до 3 млн. лева. Това заяви министърът на земеделието проф. д-р Христо Бозуков на заседание на Консултативния съвет по тютюна.

Христо БозуковСитуацията в сектора е тревожна, тъй като броят на тютюнопроизводителите осезателно намалява. Към момента те са 3320, това е доста тревожна тенденция. Предвид очертаващата се промяна в референтния период обаче, средствата, които ще получават стопаните, ще бъдат повече, каза още аграрният министър.

Извънреден de minimis ще получат 2 113 от общо регистрираните стопани. Това са активните тютюнопроизводители, които са реализирали продукцията си за 2020 г. и са вписани в регистъра през 2021 г. Те ще бъдат компенсирани заради засушаването, което нанесе значителни щети върху отглежданата култура и високите цени на газа, които доведоха до повишаване цените на торовете и препаратите. Тютюнопроизводителите, които попадат в обхвата на подпомагане, обработват площи от около 26 000 дка.

Предвижда се да се подпомогне покриването на част от производствените разходи в размер до 120 лева на декар. Още в края на тази седмица помощта да бъде гласувана на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Приемът на заявления се очаква да бъде открит до края на настоящата година. Помощта обаче ще се предостави в началото на 2022 г., поради достигнат национален лимит по de minimis за настоящата година и невъзможност за изплащане на подпомагането сега.

Към днешна дата са прибрани 99,85% от площите с тютюн за реколтиране през 2021 г. Това са 3 485 ха от общо 3 490 ха. Произведеното количество е 5 926 тона, а средният добив е 170 кг/дка. Изкупеното количество тютюн за 2020 г. е 5 664 тона. В преговорите за бъдещата ОСП, страната ни успя да защити прилагането на преходната национална помощ, с която ще се подпомага сектор „Тютюн“ и през периода 2023-2027 г. Предстои да се вземе национално решение дали ще бъдат променени референтните периоди по схемите за преходна национална помощ, необвързани с производството.

Споделете.

Коментирайте

Close