Вкуси България със SlowTours.bg

Инфлацията при цените на млечните продукти достигна 37%

0

Инфлацията при цените на млечните продукти продължава да расте. При суроватката ръстът е цели 37%, посочват в анализ учените от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство – САРА.

На годишна база ръст в цените има и на пълномасленото сухо мляко (21%), обезмасленото сухо мляко (24%), маслото (17%) и сиренето Чедър (9%). Китай веднага компенсира с нарастване на вноса – за първите седем месеца той нараства за всички категории млечни продукти, като най-висок е ръстът при кондензираното мляко (64%), суроватката (51%), обезмасленото сухо мляко (45%) и сирената (44%). Всичко това подсилва положителния ценови тренд.

Предвижданията на САРА са поголовието от млечни крави в България през 2021 г. да намалее до 221 хиляди животни, с 3 по малко в сравнение с 2020 г. Оценките за общото производство на мляко за 2021 г. са за 985 хил. т, което представлява с 2% по малко в сравнение с 2020 г. Очакванията са цената на млякото да се повишава заради растящите производствени разходи и увеличението на цените на млечните суровини (сухо мляко и сурово мляко на свободния пазар).

Изследване на САРА за факторната производителност в млечния сектор показва, че за периода 2017-2019 г. към 2008-2010 г. производството на краве мляко намалява, което води до спадане на производствения индекс до 0,86. Същевременно вложенията също се свиват, но в по ниска степен, и ресурсният индекс спада до 0,95. Цифрите потвърждават незадоволителното положение и трудностите в развитието на млечния сектор, които водят до намаляване наконкурентоспособността.

Споделете.

Коментирайте

Close