Удължават срока за регистрация по "Млад фермер"

0

Срокът за регистрация по “Млад фермер” ще се удължи

Срокът за регистрация на кандидатите по мярката “Млад фермер” догодина ще се удължи от 14 до 18 месеца, съобщи днес зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. По този начин желаещите, които няма да успеят да кандидатстват за тазгодишните плащания, може да направят това през 2014 г. Мярка “Млад фермер” ще бъде отворена отново през май догодина, уточни Гечев.

Тази година тя стартира едва на 18 ноември, а бюджетът по нея бе орязан драматично. Кандидатите бяха притеснени, че ако не минат одобрение сега, догодина няма да могат, тъй като едно от условията при одобрение е да са минали не повече от 14 месеца от датата на регистрацията като земеделски производител към момента на подаване на документите.

Запазва се изискването кандидатите да са до 40-годишна възраст

От кандидатстване по мярка 112 ще отпаднат само хората, които навършат 40-годишна възраст. Това условие не може да се промени, защото е изрично заложено в изискванията на Европейската комисия, посочи Явор Гечев.

Сред условията на “Млад фермер” е, кандидатите да са физически лица или еднолични търговци на възраст от 18 до 40 години, които не по-рано от 14 месеца преди датата на подаване на заявлението са били регистрирани за първи път като земеделски производители.

В същия срок те трябва да са започнали да отглеждат животни или да стопанисват земя с цел производството на селскостопанска продукция, да са подали заявление за подпомагане по схемата за единно плащане на площ , както и да са започнали да се осигуряват като земеделски производители.

При приема, който стартира на 18 ноември, бе съобщено, че предимство ще имат фермери, които се занимават с животновъдство, както и ако живеят в областите Кърджали, Ловеч, Габрово, Варна, Благоевград, Силистра, Разград, Перник, София и Смолян. Размерът на финансовата помощ за един кандидат е до 25 000 евро.

Споделете.

Коментирайте

Close