На Европа не достигат 13,4 млн. пчелни семейства за опрашване (ВИДЕО)

0

Европа страда от недостиг на пчелни семейства за опрашване на културите

Инж. Вискяр Градинаров
Градина “Вискяр”

Изследване на Университета в Рединг установява, че на Европа не достигат 13 400 000 пчелни семейства, колкото са нужни за правилното опрашване на отглежданите култури.

Откритието, направено от учени в център на университета за Agri-Environmental Research (CAER) показва, че търсенето на опрашване от насекоми се увеличава пет пъти по-бързо, отколкото са възможностите на наличните пчелни семейства опрашители. Необходими са много повече пчели за опрашване на увеличеното производство на маслодайни култури – като маслодайна рапица и слънчоглед, а така също и за овощните и зеленчукови градини.

Изследователите, ръководени от проф. Саймън Потс в Университета в Рединг, са анализирали  наличните бройки пчелни семейства и ги сравнили с необходимите за опрашване в 41 европейски страни, като същевременно направили карта на промените между 2005 и 2010 година. Учените открили, че:

Великобритания, Франция, Германия и Италия имат най-голям проблем с дефицит на пчелни семейства за опрашване

В повече от половината от европейските страни – включително Великобритания, Франция, Германия и Италия, не е имало достатъчно пчели правилно да опрашват отглежданите културите.

Проблемът е особено остър във Великобритания, която има само 1/4 от пчелите, от които се нуждае, за да опрашват културите пълноценно.

Само Молдова – една от най-бедните страни на континента, с икономика, повече от 300 пъти по-малка, отколкото в Обединеното кралство, има по-голям дефицит на пчели от Великобритания.

Европа, като цяло, има само 2/3 от нужните колонии с пчели, като дефицитът е повече от 13,4 милиона пчелни семейства.

Карта на Европа (долу вляво) показва капацитета на националните пчелните колонии спрямо търсенето за опрашване.

Karta-na-Evropa-oprashvane

Източник: Университет в Рединг за Agri-Environmental Research (CAER)

На нея се вижда каква е била способността на пчелните семейства да опрашват наличните култури през 2005 и 2010 година.

България има само 1/3 от нужните пчелни семейства за опрашване

България също не е в цветущо положение, с едва 1/3 налични от нужните пчели, като положението за пет години се е влошило значително.

Резултатите показват, че селското стопанство в много страни е все по-зависимо от дивите опрашители. На Европа обаче все още и липсват последователни екологични и селскостопански политики за защита на местообитанията на тези изключително полезни насекоми. Има сериозен риск овощните и зеленчукови градини да намалят своята продукция.

Д-р Том Брийз, ръководител на проучването, което е публикувано на 8 януари 2014 г. в списание PLoS One, казва : “Това изследване показва, че политиката на ЕС не е предвидила като последица, че ще се наложи да разчитаме повече на дивите опрашители.

Резултатите не показват, че дивите опрашители всъщност вършат цялата работа, но те ясно ни предупреждават, че ще имаме по-малко сигурност, ако техните популации се сринат.”

Това следва от други изследвания от Университета в Рединг, публикувани миналия месец във Journal Biological Conservation, показвайки, че дивите опрашители, като земни пчели и самотни пчели, са също толкова ефективни опрашители на маслодайна рапица, както пчелите.

Доктор Майк Гарет, който е ръководител на изследването, заяви : “Вече е ясно, че дивите опрашители дават важен принос към опрашването на маслодайна рапица .”

Изхранването на човечеството зависи от дивите опрашители

Професор Потс добавя : “Това ново изследване предоставя още повече доказателства за необходимостта от по-голяма защита на нашите диви опрашители, невъзпяти герои на провинцията, от които хората зависят толкова много за снабдяването с храна.

В момента има прекъсване при политиката на връзката между селското стопанство и околната среда. Фермерите са насърчавани да отглеждат култури, които са зависими от насекоми опрашители, но те не получават достатъчно, за да се помогне на насекомите, от които са все по-зависими.

Имаме нужда от подходяща стратегия в цяла Европа за опазване на диви пчели и опрашители, чрез опазване на местообитанията, селскостопанската политика и методите на отглеждане – или рискуваме големи финансови загуби за сектор земеделие и намалява сигурността на храните.”

*Изследването е проведено от Университета на Централен Рединг за Agri-Environmental Research, и финансиран от проекта STEP – Проект за състояние и тенденции на европейските опрашители, чрез Седмата рамкова програма на Европейската общност (EU FP7) и Инициативата насекоми опрашители (IPI), финансиран и партнира със BBSRC, NERC, Defra, Шотландското правителство, Living with Environmental Change и Wellcome Trust.

**Статията е написана по материали от plosone.org.

 

Споделете.

Коментирайте

Close