Вижте на живо изслушването на кандидата за еврокомисар по земеделие Януш Войчеховски

0

Изслушването на кандидата за еврокомисар по земеделие и селски райони Януш Войчеховски пред Европейския парламент е насрочено за днес, 1 октомври, в 15,30 часа българско време. Можете да го проследите на живо чрез връзката по-долу:

От писмените отговори на Войчеховски, изпратени на депутатите преди изслушването му, стана ясно, че той ще работи за преразпределение на директните плащания между малките и средни стопанства, както и за запазване на таваните на плащанията. Ако след изслушванията получи и одобрението на Европейския парламент, полякът ще наследи на поста ирландеца Фил Хоган.

Януш Войчеховски е юрист, бивш зам.-председател на Комисията по земеделие в Европарламента. В момента работи в Европейската сметна палата. Роден е на 6 декември 1954 г. Бил е евродепутат от управляващата в Полша партия „Право и справедливост“. Тъкмо този период от политическата му кариера е разследван от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ заради съмнения за финансови злоупотреби. Те са свързани с възстановена сума за пътни разходи.

Войчеховски твърди пред германското списание „Шпигел”, че става дума за 11 250 евро, които получил обратно, но не разполагал с достатъчно документи. Според „Шпигел”, което се позовава на информация от Европарламента, става дума и за други транзакции.

Досие „Земеделие” бе предложено на Полша от новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Първоначалната номинация за еврокомисар по земеделие от Полша бе Кшищоф Шчерски, който обаче след среща с Урсула фон дер Лайен се отказа.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close