Новият еврокомисар по земеделие ще е Януш Войчеховски от Полша

0

Януш Войчеховски от Полша ще е новият еврокомисар по земеделието и развитието на селските райони. Ако след изслушванията получи и одобрението на Европейския парламент, той ще наследи на поста ирландеца Фил Хоган.

Януш Войчеховски е юрист, бивш зам.-председател на Комисията по земеделие в Европарламента. В момента работи в Европейската сметна палата. Роден е на 6 декември 1954 г. Бил е евродепутат от управляващата в Полша партия „Право и справедливост“.

Тъкмо този период от политическата му кариера е разследван от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ заради съмнения за финансови злоупотреби. Те са свързани с възстановена сума за пътни разходи.

Войчеховски твърди пред германското списание „Шпигел”, че става дума за 11 250 евро, които получил обратно, но не разполагал с достатъчно документи. Според „Шпигел”, което се позовава на информация от Европарламента, става дума и за други транзакции.

Досие „Земеделие” бе предложено на Полша от новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Първоначалната номинация за еврокомисар по земеделие от Полша бе Кшищоф Шчерски, който обаче след среща с Урсула фон дер Лайен се отказа.

Шчерски изтъкна, че „този портфейл е толкова важен за Полша, че трябва да отиде при някой, който цял живот се е занимавал със земеделие“ и издигна кандидатурата на Януш Войчеховски.

В новата Европейска комисия България получава ресор „Иновации и младеж“. Той ще бъде поет от Мария Габриел, която досега отговаряше за ресор „Цифрова икономика и цифрово общество“. поеме в следващата Еврокомисия.

Необходимо е Европейският парламент да даде съгласието си за целия състав на Еврокомисията, включително за председателя и върховния представител за външната политика. Преди това всеки от новите еврокомисари ще бъде изслушан в съответната парламентарна комисия и ако няма възражения, Европейският съвет ще може официално да назначи новата Европейска комисия.

Вчера Еврокомисията разпространи списък с 27-те еврокомисари, които ще са част от новия състав на институцията. В него липсва еврокомисар от Великобритания, тъй като Комисията работи с презумпцията, че Обединеното кралство се оттегля от ЕС на 31-ви октомври.

Споделете.

Коментирайте

Close