Евродепутатите са разочаровани от кандидата за еврокомисар по земеделие

0

Януш Войчеховски, кандидат за еврокомисар по земеделие , изглежда изправен пред втори кръг от въпроси на членовете на Европейския парламент след слабото му представяне на парламентарното изслушване във вторник.

Неубедителните отговори на поляка от управляващата партия „Закон и справедливост“ затрудняват още повече неволите на новоизбрания председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, която се бори да намери солидни кандидати за комисари от Източна Европа. Нейните номинации от Румъния и Унгария вече бяха отхвърлени от законодателите.

Надеждите за Войчеховски са все още живи, въпреки слабото му представяне на изслушването вчера, в което той се опита да даде отговори по теми като големите инвестиции в земя, глифозата, както и за собствените си финансови дела, обект на разследване от Службата на ЕС за борба с измамите – ОЛАФ. Призивът за аплодисменти от председателя на комисията по земеделие Норбърт Линс в края на сесията бе посрещнат с мълчание.

Изслушването на кандидата за комисар Войчеховски беше неудовлетворително и поставя под въпрос дали досието „Земеделие“ ще остане в страна с нашите стратегически интереси. Полша е един от най-силните адвокати на изравняването на субсидиите за европейските фермери. България има интерес поляк да оглави ресора, заяви българският евродепутат иво христов.

Иво Христов

Общата селскостопанска политика е една от най-старите и силно финансирани общоевропейски политики. 77% от територията на ЕС се определя като „селска“. Освен директните плащания, много важен инструмент за инвестициите са програмите за развитие на селските райони. 

За съжаление, в първото си изслушване г-н Войчеховски, въпреки 12-годишния си опит в Европейския парламент, не показа вещ поглед. Имаше добри тези и аргументи – за запазване на малките и средните предприятия в сектора, намаляване на интензивното производство, заяви ангажимент за борбата с измененията в климата. Уви, липсваше конкретика, а по някои теми личеше незапознатост.

Самият кандидат призна, че може би не е бил ясен в някои от отговорите си и създаде усещане, че ще направи „Земеделието“ подвластно на ресор „Търговия“ с честите препратки към кандидата за този ресор – Фил Хоган. Ние в агрокомисията на ЕП искаме порочната практика селското стопанство да бъде жертвеният агнец на международните споразумения и търговия да спре. Земеделският комисар трябва да настоява за изключването на земеделието от споразуменията за свободна търговия. Меркосур е ярък пример за това. Други подобни споразумения предстоят.

Дано второто изслушване на 14.10. да бъде по-силно. В български интерес е да имаме ресорен комисар от нашия регион, отговарящ за най-голямото бюджетно перо на Европейския съюз.

Парламентаристите от целия политически спектър коментираха представянето на Войчеховски като крайно неубедително и неясно. Координаторът на Европейската народна партия Херберт Дорфман коментира пред “Politico”, че трябва да има и второ изслушване и намекна, че това е мнението и на останалите координатори на партийни групи.

„Не мисля, че някой би имал доверие в него като комисар въз основа на днешното изслушване“, заяви Себ Данс, заместник-председател на S&D на комисията по околна среда. Очаква се да бъдат зададени още писмени въпроси към Войчеховски, който на моменти се напрягаше да намери правилните думи на английски. Ако следващите му писмени отговори са незадоволителни, парламентаристите ще поискат второ изслушване.

По-късно Линс писа в Twitter, че в отговорите на Войчеховски липсва яснота. “Не искам просто да обсъждам. Искам да видя действия за нашите фермери.” Координаторът Улрике Мюлер коментира: „Смятаме, че се нуждаем от второ изслушване! Тази презентация не беше задоволителна!”

Финландският евродепутат Петри Сарвамаа обобщи настроението на мнозина, като туитна: “На изслушването на #Wojciechowski чувам недоволство в залата. Има твърде много неясноти, твърде малко конкретики и недостатъчно решителност в отговорите му. Все още искам да вярвам в него, но прогнозата ми е, че той трябва да се върне за ново изслушване. “

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close