Внос на полско говеждо напрегна говедовъдния сектор на Северна Ирландия

0

Пореден внос на говеждо месо от Полша внесе напрежение сред фермерите на Северна Ирландия. “Нашите производители правят всичко възможно да осигурят храна в този труден момент и те заслужават уважение за това, а не да бъдат подкопавани от евтин внос”, коментират от Съюза на фермерите в Олстър (UFU).

Пазарът на местните фермери се подкопава от евтин внос

Браншовата организация разкри, че един от големите преработватели на месо в Северна Ирландия – “Doherty&Grey”, внася тонове полско говеждо месо. Новината дойде само седмици, след като “Sainsbury&Asda” направи внос на 400 тона говеждо месо от Полша. “Земеделските производители досега се съобразяваха с преработвателите, които декларират трудни търговски условия и предупреждават за предстоящи допълнителни удръжки, а разбират, че висококачествената им местна продукция се пренебрегва пред вноса на евтино говеждо месо”, обяви пред Thatsfarming.com говорител на UFU.

“Тактиката за снабдяване с говеждо месо на “Doherty&Grey” заплашва местната продоволствена сигурност на Северна Ирландия. Това поставя в катастрофална ситуация поминъка на фермерите, които поддържат рафтовете на супермаркетите добре заредени в пандемията от коронавирус (COVID-19). Всичко това ще окаже силен негативен ефект върху семействата им и върху цялата нация”, допълниха от фермерската организация.

Вносът на говеждо съсипва говедовъдната индустрия

Президентският екип на UFU заяви още: “Вносът на полско говеждо месо на “Doherty&Grey” оказва пагубно влияние върху нашата индустрия в момент, когато фермерите правят всичко възможно, за да подкрепят страната в усилията й срещу COVID-19. Говорихме директно с “Doherty&Grey”, за да изразим своето разочарование от решението им да внасят полско говеждо месо. По този начин те напълно пренебрегват местните фермери и потребителите.”

От фермерската ограгиназия припомнят, че заради лоши хигиенни практики полската индустрия за говеждо месо се наблюдава от Европейската комисия. “Когато потребителите купуват полско говеждо месо, те нямат представа как се проследява качеството на продукта. Единственото, в което могат да бъдат сигурни е, че животното е родено, отгледано и заклано в Полша”, заявяват от UFU.

Браншовият съюз призова “Doherty&Grey” да преразгледа политиката си за незабавно снабдяване и апелира към всички търговци на месо и месарници да зареждат само с местни суровини и продукти. “Сега повече от всякога е важно да подкрепите местните производители на говеждо месо, които са изправени пред безпрецедентни предизвикателства в резултат на COVID-19. И все пак те продължават да работят, произвеждайки висококачествена храна за нацията”.

Споделете.

Коментирайте

Close