Вкуси България със SlowTours.bg

Вендинг автомати за пресни плодове може да сменят машините за вафли и чипс

0

Вендинг машини за пресни плодове се опитват да изместят от фокуса на потребителя автоматите за джънк фуд като вафли, шоколади, високовъглехидратни барчета и чипс. От компании, които разработват вендинг автомати, до ферми, които предлагат собствената си продукция, машините за пресни плодове стават все по-популярни.

Соня Мото, млад земеделски производител от град Барбаньо в испанския регион Естремадура, е един от създателите на “Fru&Tube” – една от първите вендинг машини за пресни плодове. Тя и съпругът й Сесар Галардо са посветили целия си живот на плодовете – имат деветдесет декара овощни градини.

Соня Мото

Соня Мото

Идеята за вендинг автомат за плодове се появява след дълъг престой в болница, където Соня може да си взима само сладки и газирани напитки, високовъглехидратни сладкиши или солени закуски – обичайният асортимент в машините. “Разбрахме, че в автоматите няма свежи плодове и решихме, че дребни плодчета идеално могат да се поберат в тях”, казва Мото пред Hoy.es.

След прекарани две години в търсене на начин да поставят плодовете във автоматите, младите земеделци намират правилното решение на панаира Fruit Attraction в Мадрид – устройство за зареждане на плодове, представено от Карлос Мендес.

И макар да не го осъзнават тогава, с това са положени основите на “Fru&Tube”. Четири години по-късно вендинг машината вече е разработена и дори патентована. Тя продава само пресни продукти – костилкови плодове, банани, чери домати, какис, кайсии, сокове, ядки или сушени плодове.

Пластмасовата кутия, в която са поставени плодовете, е плътно затворена и прозрачна, така че можете да видите как изглежда това, което ще ядете. Първоначално кутията е предназначена за предотвратяване на удара при падането, но въпреки че автоматът вече е снабден с малък елеваторен механизъм, който се изкачва нагоре, вдига продукта и се връща обратно, кутията е запазена, защото има и други предимства.

Дупките са стратегически поставени, за да дишат плодовете, но тъй като вътре влиза по-малко кислород, процесът на зреене се забавя. Това, заедно с охлаждането на машините, позволява на плодовете да останат свежи поне петнайсет дни. Така отчитаме само 5% загуба от плодовете си, казва Соня Мото.

Вече на много места в Европа използват вендинг автомати за плодове. Градините “Husmann´s Obstgärten”, в които се отглеждат боровинки върху 400 декара край германския град Сулинген, предлагат продукцията си по този начин.

“Нашите клиенти могат да закупят продуктите директно от автомата на компанията от 8:00 до 20:00 ч. Ние предлагаме регионални и основно сезонни продукти от май до октомври, предимно боровинки, череши, яйца и картофи”, съобщава компанията от фирмения си сайт.

Вендинг автомат за боровинки

Вендинг автомат за боровинки на “Husmann´s Obstgärten”

Атракция са и вендинг автоматите за ягоди на ферма “Karl”, която произвежда годишно 8000 тона от ароматните плодове върху 4100 декара край приключенско село Рьоверсхаген в Северна Германия, недалеч от брега на Балтийско море.

Ягодите им започват да цъфтят от края на март, а сезонът на беритба обикновено продължава от май до началото на есента. Фермата продава своите различни сортове ягоди на над 420 щанда в цялата страна.

Развила е и много “ягодови” дейности в приключенското селище Рьоверсхаген – варене на сладко от ягоди, фабрика за бонбони, преработка на ягоди за сладолед, приготвяне на сапун, а в условията на пандемия от коронавирус дори произвежда маски с ягодови щампи, но разчита много и на вендинг автоматите, които продават пресни, ароматни ягоди.

В Австралия първите вендинг машини за плодове се появиха преди повече от шест години, благодарение на семейство Маки – най-големите производители на банани в Австралия с 40% пазарен дял. Година по-рано те пускат на пазара “BananaBar” – първата австралийска вендинг машина за банани.

Вендинг автомати за плодове

Вендинг машина за плодове

Разположени в оживени обществени зони като железопътни гари и болници, автоматите за банани имат голям успех, като някои се налага да се зареждат по няколко пъти на ден. “Интересът към тези машини в Австралия беше голям, но имахме и много запитвания в в цяла Азия”, казва Еванс Маки.

Така, след многократни заявки от клиенти на “BananaBar” за машина с по-богат избор от плодове, семейството се заема с разработката на “FruitBar”.

Машината за продажба на плодове е идея, за която отдавна се говори в градинарските среди, но поради логистичните предизвикателства, като например снабдяването и опаковането на перфектно узрели продукти, както и ежедневното зареждане на машините, тя никога не е била комерсиализирана. Но окуражени от продажбите на “BananaBar”, Маки решават да опитат. Намирането на доставчици за осигуряване на най-добрата продукция през сезона е ключът към успеха на новия бизнес, казва Еванс.

Оказва се, че има много производители, които желаят да подкрепят идеята. “Montague Fresh” доставя ябълки и круши, а през лятото – и костилкови плодове. “Обсъждахме да правим същото преди около 4-5 години, но не предприехме нищо. Маки ни изпревариха и това всъщност е чудесно”, казва Хамиш Монтег пред Abc.net.au. Ръсел Шепърд, ръководителят на търговската служба на болницата “Royal Brisbane”, признава, че първоначално е бил скептичен, но после бил много изненадан от от успеха на машината. Плодовете се продавали толкова бързо, че се налагало “FruitBar” да се зарежда няколко пъти на ден. Затова болницата поръчала още три вендинг автомата.

Вендинг автомати за плодове

Вендинг автоматите на “Fru&Tube”

Също такъв успех бележат вендинг машините за плодове и в някои страни на Стария континент. Първата машина за плодове в Испания е инсталирана в университета “Рей Хуан Карлос”. В първия ден от нея поръчки са направили 20 студенти. “Ако хората не ядат повече плодове, това е защото нямат под ръка”, казва Карлос Мендес. Месеци по-късно, на 14 февруари 2019 г., те инсталират друга машина в болница “Ла Пас”, също в испанската столица. Само през 2019 г. почти 11 000 души са консумирали плодове в този болничен център.

В Испания цената на плодове от автомат варира между едно и две евро, като най-скъпи са ягодите и черешите. Ценовият диапазон е същият, в който се движат шоколадите или безалкохолните напитки на традиционните вендинг машини. В момента в Мадрид работят повече от дузина вендинг машини за плодове, има запитвания и от компании, които са склонни да добавят малко плодове в своята гама.

“Но не малко фирми отказват, тъй като обработените продукти са по-евтини и изискват по-малко поддръжка, въпреки че ние отчитаме само 5% загуба на плодовете си”, казва Соня Мото. “Имаме нужда от институционална подкрепа.” И докато очакват тази подкрепа, създателите на “Fru & Tube” гледат в бъдещето – проектирали са 100% биоразградима кутия, в която плодовете да излизат от вендинг машината. Плановете им са да спрат да работят с пластмасови кутии и да да заложат изцяло на новия екологичен материал.

Споделете.

Коментирайте

Close