Вкуси България със SlowTours.bg

Костадин Якофов: Загубите от смъртността на пчелите са над 50 млн. лв.

0

ВИЗИТКА

Костадин Якофов е пловдивски пчелар, ученик на Георги Гърдев. Заема се с отглеждане на пчели преди повече от 40 години заради децата си. Попада на мед с високо водно съдържание, който прокисва, и решава сам да произвежда качествен продукт.
Костадин Якофов е признат за учител от много млади пчелари, често е канен да изнася лекции и да води курсове по пчеларство. Дъщеря му Христина Якофова също е пчеларка и има свои 120 кошера в старозагорското село Голям Дол и в пловдивското с. Царимир.
Въпреки компетентността си Якофов има 30% зимна смъртност на пчелите, а дъщеря му Христина – нулева. Отдавам го на природата, казва пчеларят.

– Г-н Якофов, всички пчелари се оплакват от висока смъртност при пчелите тази година, каква е причината?

Не е една причина, всичко е комплексно. Освен всички други фактори, тази година пашите бяха слаби заради сушата, след това се получи така, че семействата не можаха да направят свежа зимна пчела, популациите се сринаха, пчелните семейства загинаха, макар и да бяха задоволени с храна и добре отоплени.

– На какво се дължи всичко това?

Семействата започнаха много рано зимно развитие, по принцип започват да го правят към края на декември. Тази година това се случи на 25 ноември, тоест месец по-рано. Пчелите се подчиниха на инстинкта на природата и накараха майката да започне по-рано дейността си. Като хранят редовно майката, тя няма избор и започва да снася. Пчелата се изтощава най-много, когато кърми.

– Имате ли данни колко процента от пчелните семейства измряха?

Данните са красноречиви, има хора, които загубиха 100% от пчелите си. Почти няма места, където не са пострадали пчелите.

– Някой изчислявал ли е колко са загубите?

По мои сметки загубите са за най-малко 50 милиона лева. Ефектът върху селското стопанство е пагубен. Едно пчелно семейство е на стойност около 100 лв., при 30% смъртност и 300 000 пчелни семейства, загубата е около 30 милиона. Да сметнем и още 50 лв. добавена стойност – загубите грубо са около 50 млн. лева.

– Как може да се да компенсират щетите? И без това миналата година българските пчелари се оплакваха от неизкупен мед.

Да, има неизкупен мед, но това се дължи на вносния китайски и украински мед. Вече не се произвежда, няма изкупна цена, хората продават под себестойност – на 3,80-4 лв. Просто няма смисъл. А вносният мед изобщо няма вкусовите качества на нашия. В момента взимат китайски и украински мед и смесват с наш мед уж, за да го правят по-хубав.

– Защо не се обедините срещу некоректните си колеги, които съсипаха реномето на хубавия български мед?

Няма как да стане в България. Колко ли пъти не се опитвах… Хората не се интересуват от пчелите, те по друг начин си правят парите.

– Има много млади хора, които наистина искат да се занимават с пчели, доколкото знам вие им помагате и ги обучавате.

Пчеларството е нещо сложно, трябва образовани хора да се занимават с това. Има млади и честни хора, които се занимават с това, но те са излъгани от схемаджиите, на практика не знаят точно какво правят. Те трябва да се обучават, а не да ламтят за парите от програмата.

В края на март организираме в Пловдив курс за производство на пчели майки. Ще научим хората как да си направят майки, за да са независими, а не всичко да купуват.

– Някои казват, че подвижните пчелини ще решат проблема с пашата?

Това е решението на проблема, както го правят европейците, но трябва да се инкриминират кражбите на кошери. Те струват пари, като ми открадне кошера, той ми взима средствата за производство и прехрана, поминъка ми. Правили сме много пъти предложения до прокуратурата кражбата на кошер да се води криминално престъпление, но никой не се интересува.

Споделете.

Коментирайте

Close