Залесяват близо 20 000 декара гори

0

Предвидените за залесяване горски площи тази година са близо 20 хиляди декара, което е с 28% повече от миналата година. „Рекордна е инвестицията в залесяване”, обяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов при откриването на Седмицата на гората в Стара Загора днес. През тази година са предвидени и други големи инвестиции за отглеждането на горите без материален добив, като най-важната е закупуването на горска техника и направата на горски пътища, допълни Костов. 178 км са горските пътища, рехабилитирани и построени през 2015 г., от които 32 км в полза на националната сигурност в района на Българо-турската граница, посочи той. Тази година целта е още по-амбициозна, като е предвидено да се реконструират и завършат над 210 км горски пътища.

И друга амбициозна цел са си поставили държавните предприятия, информира заместник-министърът, като посочи, че 900 хиляди хектара гори трябва да бъдат сертифицирани през тази година, като с това ще стигнем над 50 процента сертифицирани държавни. Той изрази надежда, че получените сертификати ще бъдат защитени и опазени от служителите в горските територии, защото е лесно да се постигне нещо и много трудно да се задържи.

Доц. Костов съобщи още, че за първи път през тази година в инвестиционната програма на държавните предприятия са предвидени и средства в размер на 14 млн. лева за изкупуване на малки, неефективни парцели недържавни гори от собственици, които нямат възможност да ги стопанисват, с цел те да бъдат облекчени, а гората да се стопанисва професионално. Той подчерта, че така държавата чрез държавните горски предприятия изпълнява своите високи обществени задължения и отговорности за опазване и стопанисване на горите.

До края на годината предстои приемането на Наредбата за оценка на екосистемните ползи от горите и тяхното остойностяване.

На откриването на Седмицата на гората присъстваха и Изпълнителният директор на ИАГ инж. Тони Кръстев, зам.-изпълнителният директор инж. Красимир Каменов, народни представители, кметът на град Сливен Стефан Радев, заместник-кметовете на град Стара Загора и директорите на държавните горски предприятия.

Споделете.

Коментирайте

Close