Вкуси България със SlowTours.bg

Производители на лавандула привличат туристи с масажи на полето

0

Лежите си с лице към земята в масажно легло насред слънчево поле в Кент и си мислите, че може би сте открили рая на Земята. Няма значение, че сте полуоблечени, недалеч от натоварен главен път – сетивата ви са твърде заети и атакувани от всички страни, за да се притеснявате за нещо. Масажистката втрива в раменете ви ароматно масло, докато дузина пчели щастливо жужат наблизо, а вие вдишвате мириса на прекрасните лавандулови растения, осеяли поляните навсякъде около вас.

Масажите ал фреско (на открито – б. р.) са новият начин да се отдадете на любовта си към лавандулата, която мнозина от нас асоциират с ланадвуловия спирт за след бръснене на бащите и дядовците ни, а малцина -и с ваканциите си в лавандуловите полета на френския Прованс.

Лавандула

Лорна Робъртс (вдясно), най-голямата дъщеря на семейство Александър, организира посетителски турове в Касъл фарм преди жътвата на лавандулата

Днес лавандулата се отглежда успешно и в районите на Кент, Съмърсет, Норфолк и Йоркшир, Великобритания. Тя вече е навсякъде  – известни готвачи като Гордън Рамзи и Анджела Хартнет щедро я поръсват в ястията, пием сиропи и лимонади с лавандула, къпем се във вани с лавандулово масло, обръщаме се към растението като към чудодейна билка за лечение на много здравословни проблеми. А в онзи период на годината в началото на лятото, точно преди жътвата на лавандулата, просто обожаваме да гледаме този безкраен, ароматен виолетов килим.

“Коленете на повечето хора омекват, когато видят големи поля с лавандула, защото емоционално я свързват с хубави места и красиви моменти, а и изглежда така драматично в пейзажа”, казва Уилям Александър, който гледа близо 370 дка с лавандула в Касъл фарм (Castle Farm), край Севъноакс, и е най-големият производител в страната. Той е и човекът, чиято ферма предлага фамозните масажи с ароматно масло насред лавандуловите полета.

Лавандула

Тази лавандула се реже и продава под формата на букети. Други лавандулови полета ще бъдат ожънати за добив на масло

Но за да стигне дотук, Александър е преживял години на непосилен труд и различни експерименти в обработването на земята си. През 80-те години на ХХ век Александър и съпругата му Каролин – трето поколение фермери в района, най-напред се хващат с отглеждане и сушене на цветя, които после продават. По онова време хит са рустикалното обзавеждане и моделите на лондонската дизайнерка Лора Ашли, затова и търсенето на декоративни сухи цветя във Великобритания е много голямо. Уилям Александър и съпругата му отглеждат в Касъл фарм над 70 различни вида. Те са първите производители на сухи цветя и показвайки ги на открито на специализираното изложение в Челси, пет последователни години печелят златен медал.

Уилям Александър

Уилям Александър, създателят на Касъл фарм

С годините потребителските вкусове се променят в полза на минимализма и екзотиката. Тогава семейството на Александър спира бизнеса с цветя и заедно с малкия кооператив на други местни фермери се заема с извличането на етерични масла от растения като лавандула, лайка, мента и розмарин. “Бързо открихме, че нашата почва е карбонатна и песъчлива, няма висока киселинност и не задържа влага, което я прави много подходяща за отглеждане на лавандула”, казва Уилям, сега шериф на Кент.

В онези времена през 90-те години, той прави няколко проучвателни пътувания във френския Прованс, но тамошните фермери го отчайват. Казват му, че британският климат няма да се отрази добре на тази култура и го съветват да се откаже. Фермерът въпреки това се заема с производството на лавандула и в момента точно французите са тези, които купуват извлеченото от нея етерично масло.

Лавандула

Лавандулата обича песъчливи почви, които не задържат вода

“Баща ми се върна от Прованса с няколко стръка лавандула от вида Maillette, а после те се превърнаха в четвърт милион лавандулови растения”, разказва Лорна, най-голямата дъщеря на семейство Александър. И трите деца на фермерската фамилия са ангажирани в бизнеса – Лорна, 33, се занимава с ежедневните турове за посетители в Касъл фарм и управлява присъствието на фермата в социалните мрежи, Томас, 30, прави фотосесиите на открито сред лавандуловите полета, а Криспин, 28, който току-що е защитил докторска степен в биологичните науки, е семейният учен, натоварен с мисията да увеличава добивите.

Но да се върнем към ранните години на семейство Александър. Те засаждат първите корени с лавандула през 2000 година, а етеричното масло започват да извличат пет години по-късно. То се съхранява в съдове от неръждаема стомана за период до 12 месеца, за да развие добре аромата си и чак тогава се бутилира.

Лавандула

Собствениците на Касъл фарм отглеждат близо 370 декара с лавандула и са най-големите производители във Великобритания

Всичко е документирано и на стената в дестилерията виси списък с добивите по години – 2010 г. е лятото на бомбастичната реколта, когато добитото лавандулово масло е 2 747 литра. През 2012 г., когато вали почти всеки уикенд в продължение на 12 седмици, маслото е едва 982 литра. “Качеството му е почти като на водата, защото във влажни години растенията смятат, че не бива да се напрягат и да произвеждат масло”, обяснява Каролин.

Въпреки, че разчитат на милостта на климата, Касъл фарм и местният кооператив сега произвеждат достатъчно масло от лавандула. Те дори успяват да задоволят нуждите на Франция, която заради заболяване на растенията си преди няколко години изпитва остър недостиг на тази суровина.

Масло от лавандула

Дестилерията за лавандулово масло

Навън, в долината, миризмата е главозамайващо силна, но дори с просто око се вижда, че на отделните полета лавандулата не изглежда еднакво. Отглеждаме два много различни сорта лавандула, обяснява Лорна. Единият се нарича Lavandin, дава много високи добиви и макар че е по-евтин, съдържа високи нива на камфор. Изглежда и мирише точно като лавандула, но в действителност не е “истински” сорт, разказва младата жена. Произведената от Lavandin суровина се използва за сравнително евтини артикули като освежители за въздух, защото този сорт дава три пъти по-високи добиви масло от своята сестра – “истинската” лавандула. Тя има по-фин аромат и произведеното от нея масло е с много високо качество. Затова се използва за производство на скъпи парфюми. Освен това е доказан релаксант – тестовете показват, че действа на мозъка като анестезия. Семейство Александър препоръчват да се използва като балсам, втрит в стъпалата за по-бързо действие. Друг доказан здравословен ефект е срещу белези и изгаряния.

Много от посетителите на Касъл фарм харесват лавандуловата култура заради нейния огромен фотографски потенциал. Тук в полетата с ароматните растения се организират арт класове и професионални фотографски пленери, но и аматьорите във фотографското изкуство са щастливи просто да поснимат виолетовите поля с мобилните си телефони. В Касъл фарм всички часове за масажи с лавандулово масло отдавна са изчерпени, но фермерите вече продават ваучери за следващата година. Резервациите за ароматното преживяване в лавандуловите полета започват отново на 1 февруари.

Статията е публикувана в сп. “Агрозона”

 

Споделете.

Коментирайте

Close