Caryx

Защо запада биоземеделието в Германия?

0

Мнозина се отказват от биоземеделието заради нищожните добиви и строгото законодателство

Нищожни добиви, които не доставят печалба и строги закони затрудняват живота на тези, които се издържат от биоземеделие. Вероятно заради това доста от тях се връщат към традиционното земеделие. В Германия се купуват все повече биологично чисти храни. Само че земеделието не може да добие толкова, че да задоволи цялото търсене. А в тази северна страна то наистина е голямо. Продуктите, създавани без химия, и опазването на околната среда от отровното дейстивие на пестицидите, са от значение за доста от германските граждани.

Само през изминалите 4 години търговията с биологично чисти храни е отчела прираст с цели 21 на сто! А в САЩ търсенето на такъв тип продукти е още по-голямо. Немските биоземеделци обаче не могат да се възползват напълно от тази тенденция. Само около 8 на сто от земеделските стопанства и само 6 на сто от селскостопанските терени са се пренасочили към екологично чисти продукти. Допълнителни трудности създава евтиният внос от Европа и САЩ. В същото време дори дискаунтърите в Германия предлагат немалък наличен асортимент от биологично чисти храни, което понижава нивата на цените.

Мнозина германци се отказват от биоземеделието и се връщат към конвенционалните методи на отглеждане

По тази причина крачката назад е неизбежна. Щефан Рьоке е един от онези немски земеделци, които вече се предадоха. На 19 години той поема фермата от баща си в провинция Долна Саксония и няколко години след това се насочва към производство на биологично чисти продукти. Обработва 80 хектара, където отглежда зърнени култури и зеленчуци. 11 години по-късно обаче той поглежда постигнатото от съвсем различен ъгъл и се връща към традиционното земеделие, макар да се все още противник на пестицидите и изкуствените торове.

„Не бях удовлетворен от мизерните добиви, трудностите при прибирането на реколтите, многото контроли. Затова дадох крачка назад“, пояснява той пред DW. Крайната продукция от екологично произвеждано жито възлизала на 2 тона годишно. При стойност от по 25 евро за 100 килограма приходите не достигали, за да покрият разходите.Още проблеми му създавали строгите директиви и разпоредби, отговарящи за биологичното земеделие.

На всичкото отгоре земята, обработвана от Щефан, се разполагала в регион с бедни почви, а употребата на торове в биологичното земеделие също е силно ограничена: „Позволените по директива 40 кг. азотни торове не позволяват добиване на достатъчно количество култури – и не дават онзи приход, който би ме удовлетворил. Виж, друго би било, ако взимах по 70 евро за 100 кг. зърно“, недоволства Щефан Рьоке. Завърнал се отново към традиционното земеделие и добитото количество се е увеличило повече от два пъти.

Близо половината от стопаните, които са се заели с биоземеделие, се отказват, сочи изследване

Институтът „Тюнен“ в Брауншвайг е разучил въпроса за отказа от биоземеделие в Германия. Резултатите показват, че близо 50% от селските стопани, които между 2003 и 2010 година са се насочили към биоземеделие, на по-късен етап са се отказали от него. Главните причини за отказа им са икономически препятствия, липса на вариант за развитие, както и трудности с големия брой бюрократични изисквания и контроли.
Учените правят извод, че е нужно да се подобрят рамковите условия за работата на фермите, желаещи да отглеждат биологично чисти продукти в Германия. Паричните помощи за биоземеделците например са прекалено различни и зависят от финансовата ситуация на отделните федерални провинции. Политиците непрестанно изменят финансиранията или дори ги прекратяват временно, а това води до висока нестабилност за производителите, които не са сигурни дали направените от тях инвестиции ще им се изплатят след пет или след двадесет години.

Също така на европейско ниво се вземат решения, които ще доведат до още ограничения на европейските средства за екологично земеделие. Всичко това показва, че целта на германското правителство 20 на сто от земеделските терени в страната да се употребяват екологично няма да бъде достигната в скоро време. И сега увеличаването на земите с биокултури в Германия се движи повече от бавно: през 2012 година те са се повишили само с 1,8%.

Veselina-Markova

Веселина Маркова

Копирайт: Веселина Маркова

Стажант-копирайтър в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close